Geruchten Rusland bepalen tarwemarkt

De geruchten dat Rusland de export van tarwe wil beperken zorgen voor een behoorlijke stijging van de tarwenoteringen op de internationale markten.

Geruchten+Rusland+bepalen+tarwemarkt
© Nieuwe Oogst

De notering van de Matif in Parijs voor tarwe op levering in januari steeg vorige week van 188 euro naar 196 euro. Deze week lijkt de stijging zich verder door te zetten.

Formeel willen Russische autoriteiten de export om fytosanitaire redenen beperken tot Egypte, Turkije, India en Armenië. Werkelijke reden is volgens RVO in het weekbericht granen de forse devaluatie van de roebel.

Tekort aan tarwe

De export van graan vanuit Rusland loopt daardoor harder dan gewenst. De Russische overheid vreest een tekort aan met name tarwe.

Van de totale graanoogst 2014 in Rusland van 100 miljoen ton is 30 miljoen ton beschikbaar voor export. Daarvan is echter al 19 miljoen ton verkocht, met een tarwe-aandeel van meer dan 75 procent.

Strategische voorraad

Russische autoriteiten willen nu de strategische tarwevoorraad verhogen van 3,5 miljoen ton naar 5 miljoen ton. De akkerbouwers weigeren echter op voorhand hun tarwe te verkopen vanwege de dalende roebel.

Bijkomend probleem is de slechte stand van de wintergranen door een tekort aan neerslag. De oogstvooruitzichten voor volgend seizoen zijn nu al ongunstig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer