Graanvoorraad EU stijgt bijna 15 miljoen ton

De Europese Commissie (EC) gaat in de graanbalans voor seizoen 2014-2015 uit van een stijging van de theoretische eindvoorraad met 14,8 miljoen ton.

Graanvoorraad+EU+stijgt+bijna+15+miljoen+ton
© Nieuwe Oogst

De eindvoorraad aan graan in de Europese Unie (EU) komt daarmee op 47,8 miljoen ton. Dat komt overeen met een Europese graanconsumptie van ongeveer 9,2 weken.

RVO meldt in het weekbericht granen dat ten opzichte van de prognose in oktober de invoer van graan verhoogd is met 1 miljoen ton tot 4 miljoen ton graan. Dat is onder meer het gevolg van een handelsakkoord met Oekraïne dat heffingsvrij 950.000 ton tarwe mag invoeren.

Import maïs lager

Hier tegenover staat een daling van de maïsinvoer met 1 miljoen tot 7 miljoen ton voor dit seizoen. Vorig jaar was dit nog 15 miljoen ton. De behoefte aan maïs van buiten de EU is minder groot vanwege de recordoogst van maïs in de lidstaten van in totaal 73 miljoen ton.

De uitvoer van graan komt volgens de EC in de buurt van het recordniveau van vorig seizoen. Toen kwam de totale export uit op 43,5 miljoen ton, nu is de prognose 41,3 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer