Minder gewasinkomsten door meer aanbod

Het groeiseizoen was prima, maar de productprijzen voor veel gewassen vallen tegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomenscijfers van LEI Wageningen UR.

Minder+gewasinkomsten+door+meer+aanbod
© Patrick Coenen - PACO Fotografie

De opbrengsten van aardappelstelers vallen dit jaar zo'n 10 procent hoger uit dan in 2013. Door dat hogere aanbod dalen de prijzen. In de vijf grootste aardappellanden in Europa deed zich een soortgelijke ontwikkeling voor.

Hierdoor nam de productie in deze landen met 1 miljoen ton toe. De lage prijs voor consumptieaardappelen heeft ook zijn weerslag op de prijs van pootaardappelen.

Uien

De hoge uienproductie leidt tot een daling van de prijzen op de uienmarkt. Het wegvallen van Rusland als afnemer heeft hier ook invloed op. De export loopt goed.

Door het lage prijsniveau komen handelsstromen op gang die er in andere jaren niet of minder waren. Tijdens het eerste deel van het afzetseizoen zijn veel uien naar Afrika verscheept.

Graan

Het graanafzetseizoen startte met lage prijzen. De verwachting van een ruime oogst was hier debet aan. In het najaar krabbelden de prijzen al weer wat op.

De reden is de goed lopende export en lagere verwachting van de oogstomvang in enkele grote productielanden als de Verenigde Staten, Rusland en Australië.

Suiker

De suikerprijs op de wereldmarkt is lager dan vorig jaar. Ook zullen enkele incidentele opbrengsten, die Cosun vorig jaar realiseerde en zijn verrekend in de suikerbietenprijs, dit jaar niet van toepassing zijn. Hierdoor is de uitbetalingsprijs lager dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer