Opties tegen grondloze groei

LEI Wageningen UR heeft drie scenario’s uitgewerkt voor het beperken van grondloze groei van de melkveehouderij na afschaffing van het melkquotum.

Arno de SnooGrondloze groei bij melkveehouders moet worden tegengegaan, besloten de Tweede Kamer en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) een aantal weken geleden. Dijksma heeft drie scenario’s laten uitwerken hoe die grondloze groei is te voorkomen.
Ten eerste wordt grondgebondenheid gekoppeld aan een norm voor het fosfaatoverschot per hectare. Hiervoor zijn eerder de normen van 100, 80 en 50 kilo fosfaat per hectare genoemd. Bedrijven die groeien, mogen dan maximaal 50, 80 of 100 kilo fosfaatoverschot per hectare hebben. Bedrijven die boven de norm komen, mogen alleen groeien als er grond verworven wordt.

Dieren per hectare

Ten tweede wordt grondgebondenheid bepaald op een standaardnorm van maximaal drie graasdiereenheden (GVE) per hectare. Bij deze maatregel moeten ook bedrijven die niet uitbreiden aan deze norm voldoen.
Ten derde wordt grondgebondenheid gekoppeld aan de grond die al bij een bedrijf in gebruik is. Bedrijven mogen bij uitbreiding maar een deel van het extra fosfaat verwerken. De kern van deze systematiek is dat de uitbreiding van fosfaatproductie op alle bedrijven gedeeltelijk grondgebonden moet zijn. De verwerkingspercentages waarmee het LEI rekent, zijn 20, 50 en 80 procent.
De tweede maatregel heeft veruit de grootste consequenties, blijkt uit berekeningen van het LEI. Die leidt tot een daling van het aantal melkkoeien in 2020 met 5 procent ten opzicht van 2015.
Uit de berekeningen komt verder naar voren dat het effect op de grondprijs het sterkst is de zuidoostelijke provincies. De intensieve bedrijven worden het hardst geraakt. Zij zullen vanuit bedrijfseconomische overwegingen voor de keuze komen te staan om de uitbreiding van het aantal dieren te beperken.
Ook blijkt dat het aantal bedrijven dat maatregelen moet nemen bij de verschillende opties niet hoog is: tussen de 0,5 en 7 procent.

Knelgevallenregeling

Dijksma laat weten een knelgevallenregeling te willen treffen, bijvoorbeeld voor ondernemers die al in mestverwerking hebben geïnvesteerd, voordat bekend werd dat groei door 100 procent mestverwerking niet meer mogelijk zou zijn.
De staatssecretaris wil op korte termijn overleggen over de invulling van grondgebondenheid.
LTO laat weten constructief te willen meedenken over oplossingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer