Afrika neemt zuivelvraag over

Afrika is vanaf 2020 het continent waar de exporteurs van zuivel zich op moeten richten. Dus meer dan Azië en met name China.

René LuijmesDat stelde Mark Voorbergen, consultant Zuivelmarkt en Strategie, dinsdag tijdens een bijeenkomst van de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). ‘Een melkprijs van 30 cent is bij een huidige kaasprijs van 2,30 euro en lager niet houdbaar.’
Goede prijzen voor wei en room compenseren voor een deel de lage kaasprijs. Een grote hoeveelheid melk, die noodgedwongen van kaas naar poeder en boter gaat, brengt de interventie dichterbij.
Het aanbod aan melk blijft sterk; ook de Verenigde Staten dragen hier sinds een aantal maanden aan bij.
Bij dit sterke aanbod hebben de grote kopers, behalve China, in de eerste drie kwartalen van dit jaar hun voorraden fors aangevuld. Dit zal ten koste gaan van de importvraag in de komende maanden.

Voorraden opmaken

Volgens de analist zijn de melkprijzen nog niet laag genoeg om het aanbod af te remmen. De voerprijzen zijn laag. Veehouders in de VS melken nog alsof er niets aan de hand is. ‘Alleen extreme weersinvloeden lijken de melkproductie af te kunnen remmen.’
Volgens Voorbergen heeft China nog een zwak half jaar te gaan. In de eerste helft van 2015 zal het land eerst haar opgebouwde voorraden opmaken. Daarna zal in de tweede helft de invoer op gang komen. ‘Daarnaast blijft het zuidelijk halfrond in het lopende seizoen fors produceren.’ Verder blijft het aanbod aan melk vanuit de EU doorgroeien, maar wel op een lager niveau, omdat de melkprijzen snel dalen.
Melkveehouders kunnen in het tweede kwartaal van volgend jaar produceren zonder dat nieuwe superheffing dreigt. ‘Maar bedrijfseconomisch gezien is er weinig aanleiding voor forse groei.’
Een iets positiever scenario voor de Europese melkprijs is mogelijk als er wordt geremd door het opruimen van laagproductieve koeien en er een snelle oplossing komt voor de Russische handelsboycot.
Volgend jaar dus eerst een forse dip, maar daarna ziet Voorbergen de zon weer schijnen. De zuivelconsumptie verschuift naar landen met een opkomende economie: India, China, overig Azië en Afrika. Deze landen zijn ieder goed voor een groei van 30 miljard kilo tussen nu en 2024.
En na 2020 is Afrika de belangrijkste groeier in de wereldwijde zuivelvraag. Vooral door een sterke bevolkingsgroei en een relatief sterke welvaartstoename. De groei heeft wel als context politieke onrust, hoge marktprijzen en economische crises.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer