Extra+EU%2Dregels+lucht+gaan+niet+door
Nieuws
© EC

Extra EU-regels lucht gaan niet door

De nieuwe Europese Commissie schrapt plannen voor nieuwe regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit. Dat blijkt uit het uitgelekte werkprogramma van de commissie.

Het gaat om wetgeving van de Europese Unie (EU) waarvan de voorbereiding al ter hand is genomen. De bedoeling was onder meer extra regels vast te stellen voor de uitstoot van methaan en ammoniak.

Twijfel over haalbaarheid

De reden voor het schrappen zou zijn dat Commissie Juncker twijfelt aan de haalbaarheid. Er lijkt geen overeenstemming mogelijk tussen de raad, de commissie en het Europees Parlement.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de commissie en verantwoordelijk voor 'betere regelgeving', gaf vorige maand in een brief aan de 28 commissarissen al aan dat de commissie overwoog de voorstellen in te trekken.

Kritische reacties

Verschillende leden van het Europees Parlement en enkele lidstaten zijn kritisch over de beslissing. Elf lidstaten schreven Juncker en Timmermans al een brief met de oproep de in gang gezette lucht- en afvalvoorstellen niet te laten vallen.

LTO Nederland is wel tevreden met het voorstel van de commissie. In Brussel heeft LTO de afgelopen tijd benadrukt dat extra regelgeving voor methaan overbodig is omdat dit ook al in andere Europese regelgeving terugkomt.

Moedige keuze

Daarnaast vindt LTO Nederland het een goede zaak dat de commissie oog heeft voor overbodige regelgeving. De keuze om slechte voorstellen te schrappen getuigt volgens LTO van durf.

De Europese Commissie kan haar plannen nog veranderen tot komende dinsdag. Op woensdag 17 december wordt het werkprogramma gepresenteerd aan het Europees Parlement.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer