Biologisch kippenvoer Duitsland vervuild

In Duitsland loopt een onderzoek naar verontreinigd biologisch zonnebloemkoek-kippenvoer. Daarin zouden residuen van gewasbeschermingsmiddelen zijn gevonden.

Biologisch+kippenvoer+Duitsland+vervuild
© 123RF

Dit voer is via Nederland naar Duitsland getransporteerd, meldt Skal. Mogelijk is deze koek ook in Nederland geleverd.

Omdat de in Duitsland aangetroffen hoeveelheid residu boven de maximale toegestane hoeveelheid zit, doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nu onderzoek naar een eventuele besmetting in Nederland.

Bedrijven op slot

In Duitsland hebben de autoriteiten één van de grootste biologische eierproducenten van Mecklenburg-Vorpommern op slot gezet, meldt televisiezender NDR. In totaal zijn zes bedrijven geblokkeerd.

Bij in totaal 5 van de 29 monsters werden aanzienlijke overschrijdingen van de grenswaarden voor pesticiden gevonden. Er zou echter geen gevaar voor de volksgezondheid zijn.

Till Backhaus, minister van Leefmilieu, Landbouw en Consumentenbescherming liet weten zeer teleurgesteld te zijn door deze ontwikkeling. Zeker ook omdat al in september deze verontreinigde koek is geleverd: 'Aan de ene kant kunnen we blij zijn dat de wettelijke controle goed heeft gewerkt. Anderzijds moeten we opmerken dat de zelfcontrole van bedrijven lange tijd niet werkte.'

Biologische coöperatie Fürstenhof riep begin vorige week haar leden op geen biologische eieren meer te leveren. Dat gebeurde nadat via eigen onderzoek de residuen van de insecticide thiamethoxam en de fungicide metalaxyl werden gevonden. Later bleek dat deze stoffen ook in monsters van 23 september, 24 oktober en 4 november zijn aangetroffen.

Fürstenhof heeft zelf het voer geïmporteerd uit Nederland.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer