Oppepper voor Polder Waard-Nieuwland

Wieringen - Met een betere verkaveling van boerengronden, een robuuster watersysteem, een natuurzone en recreatie moet Polder Waard-Nieuwland op Wieringen weer een florissant gebied worden.

Mike SchellartDe Noord-Hollandse gedeputeerden Jaap Bond en Tjeerd Talsma, hoogheemraad Cees Mantel van Hollands Noorderkwartier en wethouder Theo Groot van Hollands Kroon gaven woensdag hiertoe het startsein op Wieringen. Tijdens deze bijeenkomst werden ook twee kavelruilen op Wieringen en de Wieringermeer beklonken.
Daarmee moeten de polders op Wieringen en in de Wieringermeer weer de florerende agrarische gebieden van weleer worden. ‘Hier is ruimte voor grote productiebedrijven. Het is ooit dichtgegooid om dat te faciliteren’, stelt Bond. ‘Dit proces tot de kavelruilen heeft te lang geduurd. Het is nu tijd om vooruit te kijken.’
Naast de aanleg van 10 hectare voor het Natuurnetwerk Nederland (voorheen EHS) en fietspaden, wordt het watersysteem in Waard-Nieuwland verbeterd. Zo wordt er 12 kilometer waterlopen verbreed, 40 stuwen en duikers vervangen en vergroot, verbindingen tussen Waard-Nieuwland en het oude land van Wieringen aangelegd en een nieuw gemaal gebouwd. Hiermee wil Hollands Noorderkwartier het waterpeil beter afstemmen op de behoefte van de gewassen die worden verbouwd.
‘Voor de verbetering van het systeem hebben we grond nodig. De kavelruilen zijn een kans om die grond aan te kopen’, zegt hoogheemraad Cees Mantel. ‘We willen voorkomen dat we weer belanden in de situatie van 2008 toen er grote wateroverlast was’, aldus Mantel. ‘We kunnen nu 14,5 millimeter neerslag per etmaal afvoeren. Dat moet gezien de klimaatveranderingen in 2100 zeker 20 millimeter zijn.’

Domino-effect

De twee beklonken kavelruilen, waarmee zo’n 153 hectare is gemoeid, moeten dienen voor een ‘domino-effect’ om meer grondtransacties mogelijk te maken. De provincie heeft nog zo’n 400 hectare grond in haar bezit. Die wil zij terug verkopen aan de boeren in het gebied. Directeur Erwin van den Berg van Stivas, die de kavelruilen begeleidt, verwacht nog zo’n vijf kavelruilen. ‘Het is als een broedende kip. Er zijn nu twee eitjes uitgekomen. Er komt nog veel meer.’
Hiermee moet een eind komen aan de nasleep van het gestrande Wieringerrandmeer. Sinds de lancering van het plan eind jaren negentig en het afblazen van het natuur- en recreatieproject eind 2010, lagen ontwikkelingen in het gebied stil.
Nog steeds houdt het randmeer veel agrariërs bezig. De betreffende boeren tekenden de kavelruilovereenkomst niet tijdens de bijeenkomst maar eerder op de dag thuis aan de keukentafel. Vooral ook uit solidariteit, omdat er nog meer kavelruilen op stapel staan in de streek, willen zij andere boeren niet onder druk zetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer