Op het plein werken aan toekomst

Tijdens de landbouwbeurs in Leeuwarden kunnen ondernemers uit de sector op ‘Het Agri Anders Plein’ terecht voor informatie over risicobeheersing, verduurzaming en slimme financiering.

‘Er komt steeds meer op de boeren af doordat de wereld verandert en complexer wordt. Wie had een paar decennia geleden gedacht dat de boer de functie van bijvoorbeeld landschapsbeheerder, watermanager, gastheer, ecoloog of energieproducent zou gaan vervullen naast de rol als voedselproducent?’, zegt Douwe Faber, algemeen directeur van Ekwadraat.
Het veranderende takenpakket vraagt veel van de boeren van nu. Dat is te merken aan de boeren van tegenwoordig. Zij zijn over het algemeen hoog opgeleid en beheersen veel specialismen.
Faber: ‘Om het spreekwoordelijke hoofd boven water te houden, kunnen boeren wel wat ondersteuning gebruiken. Uitdagingen als klimaatverandering zorgen er bijvoorbeeld voor dat boerenbedrijven soms letterlijk onder water komen te staan.
Gevaarlijke dierziekten kunnen voor veel financieel en bovendien emotioneel leed zorgen. Door verdergaande automatisering en robotisering nemen de energiekosten toe.’
De bedrijven die de combinatie ‘Het Agri Anders Plein’ vormen, herkennen de uitdagingen in de sector. Zo werkt Topteam Agrarische Assurantiën dagelijks met het beheersen van risico’s op boerenbedrijven en regelt Tybalt dat de liquiditeit en de bancaire afspraken op orde zijn.
Dat boeren interesse hebben voor energiebesparing en duurzame productie merkt Ekwadraat regelmatig op uit de vele agro-energiescans die zij uitvoert in de sector. Deze scans zijn praktische handvaten waarmee boeren snel aan de slag kunnen om besparing en verduurzaming te realiseren. Het installeren van zonnepanelen is daar een voorbeeld van.
Faber: ‘Het beheersen van risico’s en het realiseren van verduurzaming vergt de nodige investering, zo ervaren sommige boeren. Maar anticiperen op toekomstige uitdagingen is vanuit boerenbedrijfskundig oogpunt noodzakelijk. Gezonde en duurzame bedrijven zullen in staat blijven om te groeien dankzij een duurzame bedrijfsvoering.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer