Modernisering ziektewet

De modernisering van de ziektewet, ook wel Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters genoemd, heeft gevolgen voor werkgevers met tijdelijke krachten. Doel is de instroom in de Ziektewet (ZW) en in de WGA (Werkhervattingsregeling voor Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) te beperken.

Maria van den HeuvelDe overheid legt de verantwoordelijkheid voor de financiering van verzuim, preventie en re-integratie van zieke werknemers steeds meer bij de werkgever. Uitgangspunt is dat de ‘vervuiler betaalt’: werkgevers die de meeste instroom in de ZW en WGA veroorzaken, betalen de hoogste premie. Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2014 gedifferentieerde premies voor ziekengelduitkeringen en WGA-uitkeringen van einde dienstverbanders. Dit zijn tijdelijke werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan of binnen 4 weken na de beëindigingsdatum ziek worden en op dat moment geen baan of uitkering hebben.
Tips om de verzuimkosten te beperken:
• Voer – zélf – een actief verzuim- en re-integratiebeleid en maak hierin géén onderscheid in vaste en tijdelijke werknemers.
• Onderhoud intensief contact met de zieke werknemer. Hoe eerder een werknemer gere-integreerd is, hoe sneller de financiële gevolgen voor u worden beperkt.
• Zorg voor een correcte en actuele ziekteverzuimregistratie, ook van tijdelijke werknemers. Controleer het overzicht van het UWV van het aantal instromers in de ZW en WGA en vraag bij twijfel de beschikking bij het UWV op.
• Voer een verzuimprotocol in en zet dit in uw bedrijfsreglement. Zo verplicht u (ex-)werknemers zich binnen 28 dagen na het einde van het dienstverband te melden als zij ziek worden en niet werkzaam zijn bij een andere werkgever of een WW-uitkering ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer