Boeren%3A+meer+studie+draagvlak+Flevonatuur
Nieuws
© Flevoland

Boeren: meer studie draagvlak Flevonatuur

Flevolandse boeren willen meer onderzoek naar draagvlak voor de plannen voor nieuwe natuur in Flevoland. Dat bleek onlangs tijdens de Statencommissie Ruimte & Leefomgeving.

Agrarische bedrijven bij Swifterbant maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van het projectvoorstel Swifterpark. Het plan is om een voormalig gronddepot in het gebied om te zetten naar een 24 hectare groot park voor akker- en weidevogels en Blaarkoppen.

De omliggende boeren denken dat het invullen van een nieuw klein natuurgebiedje bij de bedrijven belangentegenstellingen oplevert. Ze vrezen voor peilaanpassing, overwaaiende onkruidzaden, toenemende schade als gevolg van ongedierte en foeragerende vogels.

Vogelgriep

Dit laatste geeft weer een extra risico voor het overdragen en verspreiden van ziekten op kippen en kalveren die in de directe omgeving van het te realiseren project worden gehouden, geven de boeren aan.

‘Hierbij kan worden gedacht aan vogelgriep. Voor de twee direct aangrenzende pluimveebedrijven is dit een zeer zorgelijke situatie.’

LTO Noord Flevoland

LTO Noord Flevoland liet eerder al weten dat nieuwe natuurgebieden niet als kleine eilandjes in het agrarisch productiegebied moeten komen te liggen.

Provinciale Staten van Flevoland besluiten 17 december over het toewijzingsvoorstel voor 33 projectvoorstellen nieuwe natuur.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer