Klimaatonzekerheid stuurt risicovrije rente

Klimaatverandering leidt tot een in de tijd dalende risicovrije rente. Maar zelfs bij extreme klimaatverandering vindt deze daling pas plaats na 2100, meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Klimaatonzekerheid+stuurt+risicovrije+rente
© CPB

Deze conclusie trekt het CPB op basis van rapport 'The social discount rate under a stochastic A2 scenario'. De discontovoet van een investering is gelijk aan de som van de risicovrije rente en een risicopremie, legt het planbureau uit.

'Een lagere risicovrije rente betekent nu dat de discontovoet daalt, waardoor toekomstige baten een hogere contante waarde hebben en dus sterker meetellen in een kosten-batenanalyse', geven auteurs Rob Aalbers en Marjon Ruijter aan.

Argumenten

In de afgelopen tien tot vijftien jaar zijn er in de literatuur verschillende argumenten naar voren gebracht waarom de risicovrije rente over de tijd daalt. 'Een van deze argumenten is dat onzekerheid over klimaatverandering de risicovrije rente zelf ook onzeker maakt. '

'Vervolgens zou de onzekerheid over de risicovrije rente ertoe leiden dat de (risicovrije) langetermijnrente daalt in de tijd en over honderd jaar (veel) lager is dan donderdag. Deze langetermijnrente wordt in de literatuur ook wel de social discount rate genoemd.'

Langetermijnrente

Op basis van een stochastisch model tonen Aalbers en Ruijter aan dat onzekerheid over klimaatverandering inderdaad tot een onzekere en een in de tijd dalende langetermijnrente leidt.

'Deze daling treedt echter pas op na 2100, ook bij extreme klimaatschade. Deze conclusie is een direct gevolg van de traagheid van het klimaatsysteem. Klimaatverandering kost tijd en zal pas na 2100 tot grote economische problemen leiden.'

Na 2100 daalt de langetermijnrente wel significant. 'Die wordt in veel gevallen ergens tussen 2100 en 2200 zelfs negatief', verzekeren de auteurs.

Kosten-batenanalyses

Klimaatverandering heeft daarmee dus alleen effect op kosten-batenanalyses als projecten gepaard gaan met substantiële baten na 2100. Omdat voor veel projecten geldt dat ze geen baten hebben na 2100, verandert er voor deze projecten niets.

'Een mogelijke uitzondering hierop zijn die projecten die leiden tot een daling van de CO2-uitstoot. Voor deze projecten geldt dat de baten verbonden aan de daling van de CO2-uitstoot een (veel) hogere contante waarde kunnen krijgen.'

· Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer