Tarieven ledenbijdragen aangepast

De algemene vergadering van ZLTO heeft dinsdag de tarieven van de ledenbijdragen voor 2015 vastgesteld. Werd de afgelopen jaren alleen geïndexeerd, komend jaar gaan bepaalde sectoren lagere tarieven betalen en andere sectoren hogere.

Leden in deze sectoren komen daardoor relatief snel aan de maximale contributie, terwijl ze voor hun gevoel geen groot bedrijf hebben. Het bestuur heeft gewerkt aan alternatieven voor de nge-systematiek, mede met het oog op een vereenvoudiging, maar hiervoor was nu onvoldoende draagvlak.

Verschuiving

Daarom is nu gekozen voor een verschuiving van de tarieven in sectoren. Voor bomen en vaste planten, paddenstoelen en tuinbouw (glas en vollegrond) worden lagere nge-tarieven gehanteerd. Daarnaast is kritisch gekeken naar de verschillende vormen van verbreding (MFL). Samen met de indexering (1,25 procent) heeft dit geleid tot een grotere verhoging van de tarieven in de andere sectoren.
De verlaging van de tarieven (-22 procent) voor de arealen in genoemde intensieve plantaardige sectoren, betekent niet in alle gevallen een lagere ledenbijdrage. De grote bedrijven vallen nog steeds in de maximale contributie, en die stijgt komend jaar naar 1.310 euro.
Daarnaast is in de glastuinbouw gekozen voor een vereenvoudiging van de sectortoeslagen. Voor bedrijven met glastuinbouw is er per 2015 nog één toeslag glastuinbouw. Met deze toeslag wordt de samenwerking op het gebied van CEMP (Coördinatie Effectief Middelen Pakket), Innovatie (Energie, plantgezondheid, milieu en water), vaktechniek en landelijke beleidsbeïnvloeding binnen LTO Glaskracht Nederland bekostigd.
Door de samenvoeging van de toeslagen zal de totale contributie in veel gevallen hoger uitvallen. De glastuinbouwtoeslag wordt met ingang van 2015 via een nge-tarief in rekening gebracht bij alle leden met glastuinbouw. Daarbij wordt een minimumtoeslag van 300 euro en een maximum van 1.100 euro aangehouden.
Werd voorheen vaktechniek apart in rekening gebracht, nu is dit een geïntegreerd onderdeel van het lidmaatschap. De sectortoeslag is dit jaar binnen de vakgroep glastuinbouw geïntroduceerd in verband met de overname van een aantal taken van het Productschap Tuinbouw (CEMP& Innovatie) en de stevigere sectorsamenwerking binnen LTO Glaskracht Nederland. Het wegvallen van de collectieve financiering via het PT van deze voor de sector zeer belangrijke taken, maakt het noodzakelijk om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen binnen de sector.
De wijzigingen veroorzaken een stijging van de nge-tarieven in de overige sectoren, die dus verder gaat dan de gebruikelijke indexering. De stijging van de nge-tarieven zorgt ervoor dat de totale bedrijfscontributie in die sectoren zo’n 5 tot 9 procent kan stijgen (afhankelijk van de grootte van het bedrijf). De tarieven voor de belangrijkste elementen van de contributienota staan in de tabel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer