Platform voor noordelijke tuinbouw

Noord-Nederland - LTO Noord Glaskracht werkt samen met andere tuinbouwsectoren aan de oprichting van een innovatieplatform voor Noord-Nederland. De drie noordelijke provincies steunen het initiatief.

Joost de la CourtHet platform, dat begin volgend jaar operationeel moet worden, biedt niet alleen glastuinders, maar ook bollen- en fruittelers en boomkwekers een structuur om nieuwe ideeën gezamenlijk vorm te geven. Omdat innovatie een van de pijlers is van het nieuwe Europese landbouwbeleid, verwacht het platform dat initiatieven ook in aanmerking komen voor EU-subsidies.
‘Het gaat om innoveren én verster-ken van de onderlinge binding’, zegt Glaskracht-bestuurder Cees Ruhé. Als er behoefte aan is, kan het platform ook dienen voor het uitvoeren van regionale promotie van de sector. ‘Maar Kom in de Kas valt erbuiten. Dat is een landelijke activiteit.’
De nieuwe organisatie wordt vormgegeven als coöperatie. Dragende organisaties zijn naast LTO Noord Glaskracht verder LTO Noord, zachtfruitkwekersvereniging Noord-Nederland, regionaal onderzoek lelieteelt, boomkwekerskring Noord-Nederland en KAVB Noord-Nederland.
De tuinbouwcoöperatie, die nog geen officiële naam heeft, moet voor Noord-Nederland het eerste aanspreekpunt worden voor het Europees Investeringsprogramma en de plattelandsprogramma’s in POP3.
Voor telers ontstaat via het platform één loket waar ze terecht kunnen met projectvoorstellen. Initia-tieven worden daar beoordeeld en aangemeld voor subsidie. Bij de beoordeling wordt bijvoorbeeld gekeken of elders in de EU een gelijksoortig plan is ingediend en of en waar de benodigde kennis al ergens aanwezig is. Als dat zo is, kan worden overwogen of (internationale) samenwerking mogelijk is.

Een portaal

Voordeel voor de overheid is dat een portaal ontstaat voor innovatie in de tuinbouw over de hele breedte. De noordelijke samenwerking door de provincies moet het platform slagvaardig en beter toegankelijk maken.
‘Ondernemersnetwerken zijn vaak niet exact langs provinciegrenzen georganiseerd’, zegt projectleider André Rotteveel. ‘Grensoverschrijdende netwerken kunnen gewoon meedoen, zolang er maar sprake is van noordelijke roots.’
Het coöperatiebestuur jaagt de innovatie aan. Ondernemers en hun netwerken bepalen zelf waar kennisvragen liggen. Daarbij denken kennisinstellingen en ketenpartners volop mee.
‘Innovatie moet vooral vanuit telers zelf komen. Maar ook kruisbestuiving tussen ketenpartijen en met andere sectoren kan veel opleveren’, verwacht Rotteveel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer