Condi Food wint Herman Wijffels-prijs

De winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 zijn Condi Food uit Leiden, Flowid uit Eindhoven en Wijkbedrijf Bilgaard uit Leeuwarden. Zij krijgen elk 30.000 euro om hun innovatie verder mee te ontwikkelen.

Condi+Food+wint+Herman+Wijffels%2Dprijs
© Herman Wwijffels Innovatieprijs

In de categorie Food & Agri koos de jury voor Condi Food, dat technieken uit de ruimtevaart gebruikt om voedsel al tijdens het productieproces te 'scannen' op kwaliteit en versheid.

'Voedselveiligheid is een belangrijk thema voor de komende decennia', gaf de jury aan.

Steekproeven

Voedsel wordt nu gecontroleerd op kwaliteit in steekproeven. 'Met onze technieken kun je alle producten checken. Daarmee voorkomen we voedselverspilling en het geeft meer zekerheid', lichtte Marco Beijersbergen van Condi Food toe.

Beijersbergen weet al waar Condi Food het prijzengeld voor gaat gebruiken: 'We werken aan bacteriedetectie met onze camerasystemen. Dat ontwikkelingsproces wordt nu versneld.'


Flowid

In de categorie Circulaire Economie was de prijs voor de vinding van Flowid. Die verkleinde chemische processen en maakte ze flexibel, stelde de jury. Flowid is een chemische reactor ter grootte van een koektrommel.

Chemische processen kunnen daarin bij optimale temperatuur en druk verlopen. Het proces gaat zodoende veel sneller. Met 1 liter is het mogelijk net zo veel te produceren als met een reactor van 50.000 liter. Ook is er minder energie nodig.

Wijkbedrijf Bilgaard

De jury kende in de categorie Zorg & Welzijn de innovatieprijs toe aan Wijkbedrijf Bilgaard. Dat renoveert in Leeuwarden een wijk duurzaam. De besparingen die dat oplevert, investeert het bedrijf weer in de wijk. Buurtbewoners zijn er actief bij betrokken.

SMAAKgeheimen

Ook het publiek had een stem in de dertiende editie van de Herman Wijffels Innovatieprijs. De publieksprijs ter waarde van 5.000 euro gaat naar SMAAKgeheimen uit Eersel.

SMAAKgeheimen ontwikkelt het MaxiMaaltje: een volledig menu in kleine porties met een hartige smaak en een zeer hoog eiwit- en caloriegehalte. Voor personen met (chronische) slikproblemen en ouderen die niet zelfstandig kunnen eten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer