Melk goed voor gezondheid

Melk is goed voor elk. Die spreuk gaat nog altijd op, hoewel sommige onderzoeken dit lijken tegen te spreken. Sabita Soedamah van Wageningen UR plaatst hier vraagtekens bij. Zij zette een groot aantal onderzoeken op een rij en concludeerde dat melk niet schadelijk is voor de gezondheid. Integendeel zelfs.

Pieter Stokkermans‘Melk is niet goed voor de gezondheid.’ Een bericht dat enkele weken geleden de landelijke media haalde. Wie veel melk drinkt, kan eerder doodgaan. Ook zou melk de kans op botbreuken niet verkleinen, zoals eerder werd gesteld. Yoghurt en kaas zijn juist wel gezond zijn, zo bleek uit Zweeds onderzoek.
Soedamah zet vraagtekens bij dit onderzoek, zo verklaarde ze onlangs tijdens het Europees symposium in het kader van het honderdjarig bestaan van de Bond van Boerderijzuivelbereiders.
‘In dit onderzoek is met name naar vrouwen gekeken. Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag zouden drinken zouden een grotere kans maken op sterfte, terwijl yoghurt en kaas de kans op eerdere sterfte juist zouden verlagen. Mogelijk komt dit door de galactose, die wel in melk zit en niet in yoghurt en kaas’, legt Soedamah uit.
Het is maar één studie, geeft Soedamah aan, en andere studies geven niet hetzelfde beeld. ‘De onderzoekers weten zelf ook niet waar dit opmerkelijke resultaat uit hun eigen onderzoek vandaan kwam.’

Andere geluiden

Soedamah hoort zelf ook heel andere geluiden. ‘Zuivel neemt een prominente plaats in binnen de schijf van vijf en andere aanbevelingen van het Voedingscentrum. Natuurlijk zit er iets onderscheid tussen producten. Zo worden bepaalde voorkeursproducten aangegeven. Magere melk heeft de voorkeur boven volle melk, maar dat wil niet zeggen dat volle melk direct tot problemen zou kunnen leiden.’
Soedamah combineerde verschillende onderzoeken, waaruit blijkt dat melk juist gezond is. Ze maakte daarbij gebruikt van zogenaamde prospectieve cohort-studies. Voor deze studies worden mensen wel of niet ergens aan blootgesteld en vervolgens gedurende lange tijd gevolgd, waarbij onderzoekers turven wie ziek wordt of zelfs overlijdt.
‘Op basis van dit soort onderzoeken is nooit een causaal verband aan te tonen, het is enkel indicatief.’ Overigens keek Soedamah niet naar het nuttigen van extreem veel zuivel, meer dan 0,7 liter per dag. ‘Dit soort hoeveelheden komen in de praktijk nauwelijks voor’, stelt ze.
De onderzoeker zocht naar verschillende onderzoeken, waarbij is gelet op gezondheidsrisico’s en ziekten. Zo vond ze zeventien studies naar een verband tussen zuivelproducten en hart- en vaatziekten, die in de EU en de Verenigde Staten zijn verricht. Door deze gegevens samen te voegen ontstaat een heel grote database met gegevens. Hieruit kwam overigens geen verband naar voren.

Beroerte

Daarnaast keek Soedamah ook naar een mogelijk verband tussen melk en het risico op een beroerte. Uit het onderzoek kwam naar voren dat onder melkdrinkers 13 procent minder mensen met een beroerte voorkwamen. Dit is echter niet een significant verschil, het is onvoldoende om als een indicatief verschil te benoemen.
Verder keek ze naar de relatie tussen zuivel en een hoge bloeddruk. ‘Het is bekend dat die daalt door het eten van groenten en fruit. Ook is bekend dat snoepen en vet eten dit juist verhogen. Wellicht dat zuivel met een laag vetgehalte dit kan verlagen.’
Uit een verzameling van negen onderzoeken komt naar voren dat het opnemen van zuivel een positief effect heeft op het verlagen van de bloeddruk, geeft Soedamah aan. ‘Onder mensen die één glas magere melk per dag consumeren komt 4 procent minder hoge bloeddruk voor dan onder mensen die dit niet doen. Dit verschil is echter niet significant.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer