Steun+voor+broedeiproducenten
Nieuws
© Nieuwe oogst

Steun voor broedeiproducenten

Er komt een financiële tegemoetkoming voor broederijen en vermeerderingsbedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vanavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om broedeieren en eendagskuikens die zij tijdens de periode van de landelijke standstill en de overgang naar de regionale aanpak (donderdag 20 november – zaterdag 29 november, 10 dagen) niet op de Nederlandse markt kwijt konden. Deze periode is in lijn met Europese voorschriften.

De omvang van de schade zal worden vastgesteld door een taxateur van RVO.nl. De betreffende ondernemers krijgen naar verwachting binnen enkele weken duidelijkheid over de tegemoetkoming.

Pijn verlichten

Staatssecretaris Dijksma: 'De gehele pluimveesector voelt de harde maatregelen die nodig zijn om de vogelgriep in Nederland te bestrijden, maar broederijen en vermeerderaars in het bijzonder. Met deze tegemoetkoming kan de pijn voor deze ondernemers worden verlicht.'

De kosten van de tegemoetkoming komen ten laste van het Diergezondheidsfonds (DGF), van waaruit alle bestrijdingsmaatregelen worden gefinancierd. Ook bedrijven die (preventief) geruimd worden ontvangen een schadevergoeding van het DGF.

Het Diergezondheidsfonds wordt gevuld door premies van de pluimveesector, de Rijksoverheid en de Europese Unie.

Uit voorzorg onderzocht

Sinds afgelopen maandag worden alle pluimveebedrijven met eenden uit voorzorg onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep. Uit onderzoek is gebleken dat eenden drager kunnen zijn van vogelgriep, zonder dat er veel klinische verschijnselen waarneembaar zijn.

Eenden vormden daardoor een extra risico op verspreiding van vogelgriep. De onderzoeksresultaten van de eendenbedrijven zullen naar verwachting in de loop van volgende week beschikbaar komen.

• Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer