Onstuimige tijden in melkveehouderij

Melkveehouders hebben de laatste jaren met veel ontwikkelingen in de sector te maken gehad. Na de bekendmaking van het einde van melkquotering medio 2008 hebben veel ondernemers, ieder op hun eigen manier, voorgesorteerd op 1 april 2015.

Jacques van MelickMet behulp van subsidieregelingen, zoals integraal duurzame stallen als aanjager, zijn een heleboel stallen gebouwd met daarin nieuwe ontwikkelingen als emissiearme vloeren, automatisering, alternatieve stalsystemen en extra koecomfort. De melkveesector kreeg als gevolg hiervan een positieve boost.
Na jaren van dalende aantallen melkkoeien werd dit weer omgebogen naar een stijgende lijn. Door benutting van latente ruimte in de nieuwe (en te bouwen) stallen liggen er voorspellingen van 20 procent groei na de quotering.

Balanceren

Met behulp van de bedrijfsspecifieke excretie en ook de derogatie heeft de sector nog succesvol binnen de grens van het fosfaatplafond weten te balanceren. Gestimuleerd door een bovengemiddelde melkprijs en een sneller dan verwachte fosfaatproductie van het afgelopen jaar dreigt de sector nu door haar eigen succes alsnog aan banden gelegd te worden.
Met mestverwerking als verlengstuk zijn veel melkveehouders druk bezig geweest met het veilig stellen van het productiepotentieel voor de toekomst en het op afstand houden van koerechten. Met de finish van de melkquotering in zicht dreigt zich echter een groot rookgordijn op te trekken met onduidelijkheid en onzekerheid over toekomstige bedrijfsontwikkelingen.

Vergrootglas

Signalen over de teruglopende weidegang, toenemende dieraantallen en dus ook overschrijding van het fosfaatplafond duiken opeens overal op. De melkveesector ligt meer dan ooit onder het vergrootglas van bepaalde organisaties. De sector wordt afgeschilderd alsof ze niets meer goed kan doen.
Iedereen die een melkveebedrijf binnenloopt, merkt meteen hoe de ondernemer met hart en ziel betrokken is bij het welzijn en de gezondheid van zijn dieren. Het raakt velen van ons dan ook enorm als de sector zo negatief wordt weggezet in de media. Ondanks alle inspanningen van de sector heeft de politiek het laatste woord. Een bepaalde mate van grondgebondenheid doet de ronde. De quotumloze finish wordt hierdoor nooit gehaald.
Binnenkort is het aan de melkveehouder om binnen de geschetste kaders aan de slag te gaan. Zorg voor een juiste balans. Houd daarbij oog voor de omgeving en eigen ambitie voor de toekomst.
De adviseurs van Arvalis assisteren melkveehouders hier graag bij. Van A tot Z. Van ambitie tot realisatie. Vragen? Neem contact op met Jacques van Melick via (06) 57593986.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer