Vervoersverbod na nieuw geval vogelgriep

In Ter Aar is bij een pluimveehouderij met 43.000 leghennen vogelgriep vastgesteld. De dieren worden onmiddellijk geruimd. Onbekend is of het om een laag- of hoogpathogene variant gaat, meldt het ministerie van Economische Zaken. Er is per direct een nieuw vervoersverbod ingesteld.

Vervoersverbod+na+nieuw+geval+vogelgriep
© @sanderknura

Dat landelijk vervoersverbod van maximaal 72 uur geldt vanaf 14 uur voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen.

'Wij houden ons hart vast. Het is een enorme tegenvaller, juist nu veel bedrijven nog bezig zijn met ‘terug naar normaal’', geeft voorzitter Eric Hubers van LTO Nederland-vakgroep Pluimveehouderij aan.

'De gevolgen zijn nog te overzien, als zou blijken dat het om een laagpathogeen virus gaat. De maatregelen zijn dan veel minder ingrijpend.'

H5-variant

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) onderzoekt momenteel om welke H5-variant van de vogelgriep het gaat.

'De verwachting is dat de resultaten daarvan op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar zijn', geeft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) aan.

Gemengde bedrijven

Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt weer een vervoersverbod van 72 uur, net als andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven.

Tevens is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte weer voor dezelfde periode ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Bezoekersregeling en jachtverbod

In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren.

Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

10-kilometergebied

Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10-kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

trivoo

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer