Hubers opgelucht: druk was erg groot

LTO Nederland is opgelucht dat het vervoersverbod voor pluimvee is ingetrokken. 'Een pak van mijn hart. De druk op de sector was erg groot. De schrik zat er goed in', vertelt Eric Hubers.

Hubers+opgelucht%3A+druk+was+erg+groot
© Nieuwe Oogst

Met die woorden reageert de voorzitter van LTO-vakgroep Pluimveehouderij op het einde van het vervoersverbod. Dat komt nadat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) meldde dat er geen nieuwe uitbraken zijn.

Volgens Hubers was de druk bij veel bedrijven groot, niet op de laatste plaats bij pakstations en broederijen. 'De eerste kuikens zijn op dit moment onderweg van de broederijen naar de bedrijven.'

Ellende bespaard gebleven

De grootste problemen kunnen nu per direct worden aangepakt, want het begon steeds meer te knijpen, stelt de vakgroepvoorzitter.

'Maar door dit besluit is de pluimveehouders en verwante bedrijven veel ellende bespaard gebleven.'

Toezichtsgebied

Het vervoersverbod blijft in een straal van 10 kilometer rond besmette bedrijf - het toezichtsgebied - wel van kracht, geeft Hubers aan.

'Dat is om risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten. Gebleken is overigens wel dat de systemen en regelingen die we in de loop der tijd hebben bedacht en afgesproken om snel bij ziektes te handelen, in de praktijk ook werken.'

Waakzaamheid

Waakzaamheid blijft desondanks geboden, benadrukt hij. 'Het beeld in West-Europa is nog niet stabiel.'

Pluimveehouders kregen volgens hem de afgelopen dagen tal van adviezen over onder meer hygiënemaatregelen en daar moeten we scherp op blijven. 'Het is niet voor niets dat de ophokplicht nog een maand van kracht blijft.'

Compliment

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat doet in de vogelgriepzaak nog een compliment aan de hele sector, het ministerie van Economische Zaken en LTO-vakgroep Pluimveehouderij.

'Door alle partijen is er vlug geschakeld. Door die adequate en constructieve aanpak is er nu snel duidelijkheid.'

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer