Kans klein dat trekvogel verspreider is

De kans lijkt klein dat de recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is veroorzaakt door trekvogels. Die lopen het virus hier juist op, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen.

Kans+klein+dat+trekvogel+verspreider+is
© Marcel Bekken

Onderzoek onder wilde eenden, dat vorige maand werd afgerond, wijst uit dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen. De dieren zijn vatbaarder voor virussen die hier heersen dan eenden die in Nederland blijven.

Over het verband tussen vogelgriep bij wilde vogels en pluimvee is volgens het NIOO nog veel onduidelijk. ‘Het is een goede zaak dat nu is gekeken naar wilde eenden, maar er zijn meer trekvogels zoals ganzen en steltlopers', geeft een woordvoerster aan. ‘Het zegt dus niet alles.'

Controles binnen straal van 10 kilometer

De woordvoerster vindt het voorbarig dat allerlei mensen nu dingen gaan roepen over de bron van de besmetting. Ze wacht liever de uitkomst af van de controles bij veertien pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp bij Gouda.

Naleving vervoersverbod

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op naleving van het vervoersverbod en de ophokplicht van vogels. Het ministerie van Economische Zaken maakt de resultaten daarvan bekend.

Het vogelgriepvirus komt volgens het NIOO in de milde vorm voor bij watervogels als wilde eenden. Sommige van deze varianten kunnen zich bij pluimvee tot hoogpathogene vormen ontwikkelen, die ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn.

ANP

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer