%27Kalf+toekomst+gezonde+melkveehouderij%27
Nieuws
© Marcel Bekken

'Kalf toekomst gezonde melkveehouderij'

'Suggesties dat kalveren een restproduct zijn in de Nederlandse melkveehouderij, zijn complete onzin', zegt LTO bestuurder Toon van Hoof (Dierenwelzijn). 'Ze zijn essentieel voor de toekomst van het bedrijf.'

Kalveren zijn nodig voor een duurzame en gezonde melkveehouderij, geeft Van Hoof aan. 'Zonder vaarskalveren geen koeien die melk geven.'

Van Hoof reageert daarmee op de uitzending van televisieprogramma Radar gisteravond over ‘kalveren bij de koe'.

Restproduct

In de uitzending wordt gezegd dat kalfjes een 'restproduct' zijn. 'Dat is een beeld waar ik me absoluut niet herken. Kalveren worden direct na de geboorte apart gezet in een schone ruimte om een besmetting met ziektekiemen te voorkomen', stelt Van Hoof.

Dat is vanuit welzijns- en gezondheidsoogpunt een verantwoorde oplossing. 'Neemt niet weg dat wij er wel over nadenken.'

Welzijn en gezondheid

Er zijn afgelopen jaren verschillende projecten 'kalf bij de koe' opgestart. Doel is ervaring en inzicht op te doen. 'De projecten hebben mij nog niet het inzicht gegeven dat ‘kalveren langer bij de koe' beter is voor het welzijn en de gezondheid van de kalfjes.'

Er zijn ook melkveehouders die met vrijloopstallen ervaring opdoen met jonge dieren van verschillende leeftijden, die bij elkaar lopen in kuddes. 'Ook daarvoor geldt dat dit nog niet de oplossing is. Daar hebben we meer tijd voor nodig en meer inzicht', vindt Van Hoof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
 • Donderdag
  17° / 6°
  70 %
Meer weer