Onderzaai van een groenbemester kan na de oogst van wintertarwe snel een goed gewas geven. De praktijk is vaak anders, blijkt uit een proefveld op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. Van alle groenbemesters die zijn onder- of doorgezaaid is alleen Italiaans raaigras goed gelukt. Japanse haver, Landsberger mengsel, rode klaver en bladrammenas laten een te dunne stand zien.
Derk van Balen van PPO ziet twee belangrijke oorzaken. ‘Als het bij het zaaien droog is, is er veel concurrentie en komt de groenbemester slecht op. Daarnaast kan het verhakselen en achterlaten van het stro op het landproblemen geven. Voor de vertering van stro is stikstof nodig en dat gaat ten koste van de groei van de groenbemester.’
Het zaaien van de Japanse haver op 15 juli vond plaats met een kunstmeststrooier. Zo kan een akkerbouwer snel voldoen aan de vergroeningseisen. Op het eerste gezicht staat er een mooi gewas. De bodembedekking valt echter tegen en daarmee ook de beworteling. ‘Als je met 100 kilo zaaizaad zo weinig bodembedekking krijgt, is dat jammer. Je moet proberen de teelt te optimaliseren’, vindt Van Balen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z320R (LH) #692212
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt Lotus 1250T schudder
2024, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (ZOB) #692934
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T5.95 DualCommand
2012, P.O.A.
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Zaterdag22° / 5°0 %
-
Zondag23° / 7°0 %
-
Maandag23° / 8°0 %