Levende planten leveren stroom
Led-lichtjes die hun voeding ontvangen via elektriciteit uit levende planten zijn deze week voor het eerst ontstoken in Zaandam en in Ede-Wageningen.
Haijo DoddeDe opwekking van stroom uit levende planten is gebaseerd op het uitscheiden van organisch materiaal via plantenwortels. Bij de afbraak van dat materiaal door bacteriën komen in de wortelzone elektronen vrij. De energie die daarbij ontstaat kan worden opgevangen via koolstofelektroden.
Het principe om elektriciteit op deze manier op te wekken is een uitvinding het Wageningse bedrijf Plant-e. Deze week zijn op twee locaties systemen met stroomopwekkende planten feestelijk in gebruik genomen.
Op bedrijventerrein HEMbrug van het Rijksvastgoedbedrijf in Zaandam ontstak oud-minister en hoogleraar duurzame innovatie Jacqueline Cramer samen Plant-e-directeur Marjolein Helder 330 led-lichtjes. Op hetzelfde moment gebeurde dat ook bij een vergelijkbaar systeem langs de A12 tussen Ede en Wageningen.
Beide systemen bestaan uit planten in waterbakken met een totale oppervlakte van 100 vierkante meter. Deze grote plantencellen leveren 100 tot 200 kilowattuur aan elektriciteit per jaar.
Na het geslaagde experiment op beide locaties sprak Helder over een mijlpaal en primeur. ‘We zijn met Plant-e vijf jaar geleden dit traject gestart. Dit is voor het eerst dat we onze vinding uitbouwen tot een praktische toepassing.’
Helder hoopt dat Plant-e de komende periode meer gevraagd wordt om vergelijkbare energiesystemen aan te leggen bij bedrijven of overheden voor opwekking van duurzame energie. ‘Het geld dat we daarmee verdienen, steken we in aanvullend onderzoek om dit systeem verder te ontwikkelen.’ Het energiesysteem zoals dat is aangelegd in Zaandam en Ede-Wageningen moet zo’n 60.000 euro kosten, meldt Helder.
Doel van Plant-e is om de efficiëntie van het energiesysteem zodanig te verbeteren dat een plantencel van 100 vierkante meter voldoende elektriciteit levert voor één huishouding. Volgens Helder is vooral winst te boeken in de techniek en niet zozeer in de plantenkeuze of de teeltwijze.
Natuurgebieden
Een nieuwe ontwikkeling waarmee Plant-e zich verder gaat bezighouden is de aanleg van buizen met elektroden onder natuurgebieden. De gedachte is dat de wortels van de natuurgewassen in de buis groeien en energie leveren, legt Helder uit.
‘Een natuurgebied doet dan dienst als energiecentrale, maar zo’n buis is bijvoorbeeld ook aan te leggen onder een weiland.’
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Schudder Fanex 804 (BS) #31330
Gebruikt, € 13.100
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (LH) #691673
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (ZND) #65699
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X590 (HG) #692209
Gebruikt, € 9.446
Vacatures
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Zaterdag22° / 5°0 %
-
Zondag23° / 7°0 %
-
Maandag23° / 8°0 %