Geen regeling knelgeval boycot

Telers die door de Russische boycot flink in de financiële problemen komen, moeten niet rekenen op extra hulp van overheid of de Europese Commissie. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma deze week in de Tweede Kamer.

Arno de SnooVerschillende Kamerleden be-zochten afgelopen weken boeren, tuinders en fruittelers die geraakt zijn door de Russische boycot. Tijdens een debat met Dijksma lieten de Kamerleden weten zich zorgen te maken over telers die door de boycot flink in de financiële problemen zijn gekomen en zelfs failliet dreigen te gaan.
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf wilde van de staatssecretaris weten of zij een oplossing wil zoeken voor de bedrijven die in knel zijn gekomen.
Dijksma voelt daar niets voor. ‘Er zijn bestaande regelingen waar boeren en tuinders gebruik van hebben kunnen maken. Een extra regeling zie ik niet zitten. Daarvoor moet de wet worden aangepast. En het is maar de vraag of dit de bedrijven die in de knel zitten wel zal helpen.’
Volgens de bewindsvrouw is het noodfonds van de Europese Commissie niet bedoeld om ‘iets wat niet rendabel is rendabel te maken’.

Crisiskartel

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil dat Dijksma zich in Brussel blijft inzetten om de vorming van een crisiskartel mogelijk te maken. Een crisiskartel moet het mogelijk maken om gezamenlijk afspraken te maken om de productie van land- en tuinbouwproducten te verminderen zonder dat de partijen daarbij te maken krijgen met mededingingsregels.
Dijksma liet weten dat te willen doen, maar voegde toe: ‘De Europese Commissie vraagt zich wel af in hoeverre er een crisis is, omdat de prijzen boven de interventieprijzen liggen.’
Ondertussen werd deze week de balans opgemaakt van de schadeclaims die vanuit Europese lidstaten zijn binnengekomen. Van de in totaal 125 miljoen euro die beschikbaar is voor financiële steun voor de door de Russische boycot getroffen agrarische ondernemers wordt maar een derde uitgekeerd, zo bleek uit informatie van de Europese Commissie.
Lidstaten hebben voor 37 miljoen euro aan schadevergoeding aangevraagd. Daarvan zou Polen 25 miljoen voor haar rekening hebben genomen. Dat is flink minder dan de 147 miljoen die het land enige maanden geleden nog wilde claimen.
De Europese Commissie stelde op 18 augustus een regeling open om bederfelijke groenten en fruit uit de markt te kunnen nemen. Daarmee zou de druk op de markt, veroorzaakt door het Russische importverbod, moeten afnemen.

Ondersteunen

De Europese boerenvertegenwoordiging Copa-Cogeca wil dat de 88 miljoen die niet wordt uitgegeven, wordt gebruikt om boeren en tuinders in 2015 te ondersteunen.
Volgens de boerenorganisatie gaat 29 procent van de Europese groenten- en fruitexport naar Rusland en zijn de producentenprijzen in sommige sectoren met 50 procent gezakt.
Copa-Cogeca heeft ook aan de Europese Commissie laten weten dat vlees- en zuivelsector zware verliezen hebben geleden door de boycot. Ze pleit voor extra geld in het Europees Landbouwbeleid om ervoor te zorgen dat ‘boeren niet opdraaien voor de schade door de Russische sancties’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer