Minder+dan+derde+van+noodfonds+uitgekeerd
Nieuws
© Anton Dingemanse

Minder dan derde van noodfonds uitgekeerd

De Europese Commissie keert maar een derde uit van de in totaal 125 miljoen euro die beschikbare voor financiële steun voor de Russische boycot getroffen agrarische ondernemers.

Lidstaten hebben voor 39 miljoen euro aan schadevergoeding aangevraagd. Daarvan zou Polen 25 miljoen voor haar rekening hebben genomen. Dat is een flink minder dan de 147 miljoen die het land enige maanden geleden nog wilde claimen.

De Europese Commissie stelde op 18 augustus een regeling open om bederfelijke groenten en fruit uit de markt te kunnen nemen. Daarmee zou de druk op de markt, veroorzaakt door het Russische importverbod, moeten afnemen.

85 miljoen

De Europese boerenvertegenwoordiging Copa Cogeca wil dat de 85 miljoen die niet wordt uitgegeven, wordt gebruikt om boeren en tuinders in 2015 te ondersteunen.

Volgens de boerenorganisatie gaat 29 procent van de Europese groenten- en fruitexport naar Rusland en zijn de producentenprijzen in sommige sectoren met 50 procent gezakt.

Zuivel

Copa Cogeca heeft ook aan de Europese Commissie laten weten dat vlees- en zuivelsector zware verliezen hebben geleden door de boycot. Zij pleiten voor extra geld in het Europees Landbouwbeleid om ervoor te zorgen dat 'boeren niet opdraaien voor de schade door de Russische sancties'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer