Dijksma%3A+125+miljoen+voorlopig+genoeg
Nieuws
© Dirk Hol

Dijksma: 125 miljoen voorlopig genoeg

De landbouwsector moet het voorlopig doen met de 125 miljoen euro die de Europese Commissie heeft uitgetrokken als steun voor de door de Russische boycot getroffen boeren en tuinders.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw sluit niet uit dat meer geld beschikbaar kan komen als de marktsituatie daarom vraagt.

'De maatregelen zijn belangrijker dan het bedrag. De 125 miljoen euro is voorlopig vastgesteld. Dat kan eventueel meer worden maar het is nog te vroeg voor een besluit daarover.'

De bewindsvrouw zegt te beseffen dat de 125 miljoen nooit alle schade kan dekken. 'De maatregelen zijn een steun in de rug.'

Crisiskartel

Het CDA drong aan op de vorming van een crisiskartel waarbij de overcapaciteit van bepaalde producten verminderd kan worden om zo de druk van de markt te nemen. Dijksma zegt deze oplossing te willen bepleiten tijdens de vergadering van landbouwministers die aanstaande vrijdag plaats vindt in Brussel.

Dijksma benadrukte dat de huidige steun niet bedoeld is om structurele problemen in bijvoorbeeld de glasgroentensector op te lossen.

Varkenssector

Ook de varkenssector krijgt geen steun. De Europese varkenshouders kunnen al sinds januari geen vlees meer exporteren naar Rusland door de vermeende dreiging van varkenspest.

'De prijsontwikkeling van varkensvlees is al langer zorgelijk, zegt Dijksma. 'De prijs is al sinds januari laag en stabiel sinds die tijd. De aanleiding van de lage prijs is een andere dan de recente sancties van Rusland.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer