Samen+optrekken+voor+boycotschade
Nieuws
© LTO Nederland

Samen optrekken voor boycotschade

Alle sectoren die schade lijden door de Russische boycot trekken de komende tijd zoveel mogelijk gezamenlijk op. Dat is vanmiddag afgesproken tijdens een overleg tussen LTO Nederland, VNO/NCW, MKB Nederland en staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

'Het overleg is zeer constructief verlopen' zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. 'Door de verschillende sectoren is inzicht gegeven in de gevolgen van de boycot. We gaan met elkaar deze week nog aan de slag om de exacte schade te bepalen. Dat is een veelvoud is van de aanvankelijk ingeschatte 500 miljoen euro.'

Cijfers nog onzeker

'Tot nu toe is vooral de korte termijn schade voor de verse producten in beeld gebracht, maar ook deze cijfers zijn nog onzeker. Sommige producten hebben nu al te maken hebben met een prijsdaling van 75 tot 80 procent', aldus Maat. 'Daarnaast zijn er lange termijneffecten, zoals verlies van marktaandeel en verlies van de Nederlandse handelspositie.'

Donderdag is in Brussel een overleg van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten. LTO heeft er bij het ministerie van EZ op aangedrongen om prijsinterventies in te zetten en compensatie te geven uit het bestaande Europese crisisfonds.

'Ik doe een beroep op het kabinet om een voorbeeld te nemen aan Landbouwcommissaris Dacian Ciolo?, die naast de perziken- en nectarinetelers ook andere sectoren wil compenseren. Laten wij die uitgestoken hand vooral aannemen. De crisissituatie rechtvaardigt deze maatregelen', stelt Maat.

Nederlandse maatregelen

LTO wil dat voor de korte termijn in Nederland al maatregelen worden getroffen om extreme prijsdalingen van met name tomaten, paprika’s, uien en champignons te voorkomen. Maat: 'Dat kan bijvoorbeeld door producten tijdelijk uit de markt te halen of door prijsafspraken in de keten te maken.'

Ook is LTO in gesprek met de banken om te onderzoeken of er voor deze situatie speciale financieringsmaatregelen getroffen kunnen worden.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer