POV op ruim tweeduizend leden

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) telt al ruim tweeduizend leden. Dat maakte voorzitter Ingrid Jansen maandagavond bekend in het Friese Wolvega.

Ilona LesscherNederland telt 5.500 varkensbedrijven met een eigen bedrijfsnummer. Wanneer minimaal 50 procent van de varkenshouders met 75 procent van de NGE’s lid is van de POV, mag de organisatie algemeen verbindend verklaringen (AVV’s) opleggen. Jansen gaat voor een lidmaatschap van alle varkenshouders.
‘De behoefte aan saamhorigheid is enorm groot’, aldus Jansen. Dat was goed merkbaar tijdens de tien POV-bijeenkomsten die inmiddels zijn geweest, maar ook op de LIV in Hardenberg.
‘We willen de varkenshouderij weer op de kaart zetten en af van tegenstellingen tussen Noord en Zuid en tussen vleesvarkenhouder en vermeerderaar’, stelt Jansen.
Er is haast met de oprichting van de POV, wil die organisatie op 31 januari de taken van het Productschap voor Vee en Vlees kunnen overnemen. Bij het ministerie van Economische Zaken ligt een erkenningsaanvraag en binnenkort wordt overlegd welke taken de POV op zich kan nemen. Het gaat dan met name om het collectief regelen van zaken rond diergezondheid, onderzoek en innovatie, sectorcommunicatie en -pr en voedselveiligheid.

Eén belangenbehartiger

In Wolvega kwam ook de vraag aan de orde of de POV de opmaat is naar één belangenbehartiger. ‘We moeten binnen de POV nu eerst onze energie zetten op de uitvoering van private taken, maar ik sluit dat in de toekomst niet uit’, aldus Eric Douma van LTO Varkenshouderij.
‘Wanneer iedereen lid is van de POV, dan kan één varkensgeluid niet uitblijven’, vervolgt Douma. Jansen constateert dat de samenwerking tussen LTO en NVV nog nooit zo intens is geweest. ‘We flirten openlijk’, vult Jansen aan.
‘Eerst de oprichting van de POV en op termijn naar één nieuwe belangenbehartiger waarin de kracht van beide belangenorganisaties terug moeten komen: een lean and mean-organisatie met een sterke regionale verankering’, vult Jansen aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer