Slimme drainage versterkt IJsseldijk Veessen

Waterschap Vallei en Veluwe is deze week een proef begonnen om verzwakking van dijken bij hoogwater tegen te gaan. Het systeem kan een alternatief zijn voor grootschalige dijkverzwaring.

In de IJsseldijk bij Veessen is een speciale ‘slimme' drain aangelegd die bij hoogwater kwel moet afvoeren. De constructie is nog niet eerder getest in Nederland en moet het 'piping-effect' tegengaan.

Bij piping voeren waterstromen bij hoogwater onder de dijk door zand mee, waardoor het dijklichaam verzwakt.

Piping

Het in Veessen geïnstalleerde proefsysteem meet de waterspanning en temperatuur via de parallel in het dijklichaam aangelegde drainagebuis. De buis voert tevens overtollig water uit de dijk af om zo piping tegen te gaan.

Komend voorjaar bekijkt het waterschap of het systeem voldoet, zegt woordvoerder Eric Keizer van Vallei en Veluwe. Hij sluit niet uit dat de slimme drainage daarna ook elders in Nederland wordt toegepast.

Dijkverzwaringen

De waterschappen voeren samen met Rijkswaterstaat de komende jaren verschillende proeven uit om het probleem van piping te tackelen. Als dit lukt, voorkomt het dat veel dijken moeten worden versterkt. Grootschalige en dure dijkverzwaringen kunnen dan achterwege blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer