Te veel CO2 toedienen: verzadiging en luie bladeren

Als het om het toedienen van CO2 gaat, hanteren veel tuinders de gedachte ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’. Maar is dat wel waar?
In het kader van het programma Kas als Energiebron namen onderzoekers van Plant Lighting/Plant Dynamics met Inno-agro en Proefstation Zwaagdijk de CO2-opname van paprika en tomaat onder de loep.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat tomaat bij 600 ppm CO2 al grotendeels verzadigd is en bij 700 ppm volledig. Meer CO2 toevoegen is in deze teelt niet zinvol, concluderen de onderzoekers op basis van de metingen die zij hebben verricht. Bij paprika lag de grens tussen nuttig en niet nuttig op 700 à 800 ppm.
De wetenschappers hebben ook metingen gedaan met langdurige hoge CO2-concentraties om het fenomeen ‘luie bladeren’ te onderzoeken: de toename in productiesnelheid door de hogere CO2-concentratie neemt naar verloop van tijd af.
In de glastuinbouw is de opeenhoping van CO2 in de wintermaanden doorgaans continu hoog. In het voorjaar daalt de concentratie plotseling sterk doordat de ramen worden geopend.
Onderzoekers hebben in de proef met tomaat geen luie bladeren vastgesteld. Bij de proef met paprika deed dit effect zich wel voor. Dit komt doordat de capaciteit van het enzym rubisco afnam bij continu hoog CO2. Dit enzym bindt CO2, nadat het via de huidmondjes in het blad is gekomen.
De consequentie van luie bladeren is dat ze bij opening van de ramen de lagere concentratie CO2 minder goed benutten voor de fotosynthese.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer