Showroom over varkenshouderij

Showroom+over+varkenshouderij
© Maartje van Berkel

‘Vertellen over het leven op een boerenerf is in zijn puurste vorm het mooist’, vindt Van Leeuwen.

Beeldschermen

‘Op Ons Boerenerf bevinden mensen zich tussen tienduizend vleesvarkens en kunnen daardoor zelf zien, ruiken en horen hoe dat is’, vertelt de ondernemer. ‘Vanwege strenge hygiëne-eisen lopen ze weliswaar niet tussen de varkens, maar zien ze via diverse beeldschermen in onze showroom welke technieken we toepassen in de stallen.’
Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld zien dat de luchtwassers in bedrijf zijn en hoe de techniek hierachter werkt. ‘Ook kunnen ze beelden zien van onze varkens en informatie vinden over partners met wie we samenwerken. Partners zoals leveranciers van voer, poot- en zaaigoed, de financier en dierenartsen’, licht de ondernemer toe.
Daarnaast wil de familie Van Leeuwen met Ons Boerenerf inzicht geven in haar duurzame bedrijfsvoering. Met het plaatsen van zonnepanelen en het produceren van eigen voer streeft ze naar een energieneutraal bedrijf. Ook staat het voorkomen van voedselverspilling hoog op de agenda.
‘Het menu voor onze varkens bestaat gedeeltelijk uit hoogwaardige reststromen uit de voedselindustrie. Denk hierbij aan restanten gebakken frites, chips en aardappelstoomschillen’, vertelt Saskia van Leeuwen.

Positief verrast

‘Wat voor ons allemaal een weet is, is voor andere mensen een vraag. Dus als mensen naar huis gaan, zullen ze positief verrast zijn over de gang van zaken op ons boerenerf’, verwacht ze.
Maar de doelgroep is breder dan alleen burgers. Zo wil de familie Van Leeuwen ook collega-varkenshouders en het bedrijfsleven in Zuidoost-Nederland inspireren. Het initiatief Ons Boerenerf is tevens bedoeld als netwerkplaats voor de gehele varkenshouderij.
‘Nederland beschikt over veel kennis met betrekking tot de varkenshouderij. En kennis hebben is macht, maar kennis delen is kracht. Via Ons Boerenerf gaan we voor die kracht, want in de varkenshouderij ligt nog een uitdaging wat betreft samenwerken’, aldus Arjan van Leeuwen.

Kennis delen

De familie Van Leeuwen heeft nu een omgeving gecreëerd waarin kennis delen op uiteenlopende manieren wordt bevorderd. Zo kunnen bijvoorbeeld studieclubs of bedrijven Ons Boerenerf gebruiken om te vergaderen, lezingen en excursies te organiseren of workshops te geven, al dan niet in combinatie met een lunch of diner. Bedrijven kunnen ook informatieschermen huren waarop onder meer hun bedrijfsfilm of -presentatie wordt getoond.
Naast het informatieve tintje en het creëren van netwerken is er ruimte voor ontspanning op Ons Boerenerf. ‘Mensen kunnen op ons terras genieten van een heerlijke stukje varkensvlees bereid in onze professionele keuken of van een kop koffie met wat lekkers’, legt Saskia van Leeuwen uit.
Het is de eerste keer dat broer en zus samenwerken. ‘Mijn kracht is de kennis van de varkenshouderij en Saskia past haar jarenlange horeca-ervaring toe op Ons Boerenerf’, zegt Arjan van Leeuwen.
Binnenkort worden de laatste bouwwerkzaamheden van het vergader- en informatiecentrum afgerond, zodat dit op tijd gereed is voor de officiële opening op zaterdag 29 november. De opening wordt verricht door wethouder Hans Houtman van gemeente Nederweert en Aad van Leeuwen, de vader van Arjan en Saskia. Aansluitend is er van 13.00 tot 16.00 uur een open dag.

Trots

Broer en zus kijken uit naar dit moment. ‘We zijn trots dat wat onze ouders Aad en Diny hebben opgebouwd, wij nu uitbreiden en voortzetten. Als je ergens trots op bent, dan laat je dat zien. Dat is nou precies wat wij met Ons Boerenerf doen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer