Regionale aanpak biedt weg uit ammoniakdoolhof

Niemand lijkt de ammoniakdiscussie nog te snappen. Wetenschappers nemen elkaar de maat en politici zitten met de handen in het haar. Veehouders zien dat ze allerlei maatregelen moeten nemen waarvan de effectiviteit keer op keer in twijfel wordt getrokken.

Arno de SnooHet gaat om berekeningsmodellen, databases, landelijke en regionale metingen, invloeden van industrie, verkeer, weer en zo verder.
Door de discussies en tegenstrijdige meningen voelen politici dat belangrijke aspecten van het ammoniakbeleid niet in de haak zijn. Maar het dossier is te ingewikkeld om de juiste vragen te kunnen stellen en aanpassingen te doen die het beleid verduidelijken.
Ondertussen verlaat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) zich op de adviezen van wetenschappelijke raden om beleid te maken. Op zich begrijpelijk, maar het gaat om theoretische modellen. Daarbij blijkt dat landelijke cijfers niets zeggen over regionale ammoniakconcentraties. Opvallend genoeg zijn eigenlijk alle wetenschappers het daarover eens.
Dat pleit voor een meer regionale ammoniakaanpak, stellen experts. In zijn artikel ‘Basis voor toekomstig mestbeleid’ stelde de Wageningse hoogleraar bodemkunde Johan Bouma enkele jaren geleden al dat regionale afstemming van het ammoniakbeleid voor betere oplossingen kan zorgen.
Volgens Bouma kan een landelijk getal niet als richtlijn dienen voor de individuele boer als er grote regionale verschillen bestaan. ‘Als de overheid haar milieudoelen per regio afstemt, wordt het ammoniakprobleem meer begrijpelijk en behapbaar.’
Dat zou het ammoniakbeleid ook weer de zin geven zoals het ooit was bedoeld: het beter maken van de leefomgeving voor natuur, maatschappij en landbouw.
Voorwaarde is dat alle belanghebbenden met elkaar om de tafel willen om een open en eerlijk gesprek te voeren. Wetenschappelijke pretenties en eigenbelangen van milieuorganisaties, politici en boerenorganisaties zullen dan niet op de agenda staan.
Het advies dat de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet uitbracht aan Dijksma, legt de verantwoordelijkheid met betrekking tot de onduidelijkheden in ammoniakmetingen bij de boeren. Dat doet geen recht aan de grote stappen die zijn gemaakt met het terugdringen van stikstof en ammoniak uit mestopslagen en stallen, bij het mest uitrijden en via het voerspoor. Daar wordt, met sturing door overheden, veel winst behaald.
In de praktijk is bewezen dat beleid met een flinke portie boerenverstand meer effect heeft dan een ammoniakbeleid dat volledig wordt overgenomen door experts. De rol van boeren is essentieel bij het streven naar een goede kringlooplandbouw. Zij leggen alle bouwstenen bij elkaar en kunnen, met alle praktische problemen die daarbij steeds weer opdoemen, resultaten leveren bij de aanpak van het ammoniakprobleem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer