'Begrip voor besluit metam natrium'

LTO Nederland en Plantum hebben begrip voor het moratorium op het gebruik van metam natrium dat staatssecretaris Dijksma eerder vandaag afkondigde.

%27Begrip+voor+besluit+metam+natrium%27
© Nieuwe Oogst

'We zijn geschrokken van de nieuwe informatie over de mogelijke risico’s voor de gezondheid van omwonende kinderen. Dit rechtvaardigt het besluit, reageert LTO-bestuurder Joris Baecke.

LTO pleit voor Europese voorzorgsmaatregelen, omdat risico's voor de volksgezondheid niet aan landsgrenzen gebonden zijn.

'Wij vinden dat de staatssecretaris daar oog voor moet hebben en vol moet inzetten op een gelijk speelveld binnen Europa', geeft Baecke aan.

Behoorlijke inperking

Plantum en LTO Nederland maken zich, als gevolg van het afgekondigde moratorium, zorgen over de fytosanitaire kwaliteit van het uitgangsmateriaal. De organisaties houden rekening met een behoorlijke inperking van de toelating.

'Daardoor kunnen veel percelen niet meer volledig aaltjesvrij worden gemaakt. Dat is een bedreiging voor de Nederlandse exportpositie', benadrukt directeur Niels Louwaars van Plantum.

Alternatieve aaltjesbestrijding

LTO Nederland en Plantum zetten vol in op de ontwikkeling van alternatieve methoden van aaltjesbestrijding. De focus is daarbij gericht op de teelt van aaltjesbestrijdende gewassen, alternatieve technieken en nieuwe behandeltechnieken.

'We hebben echter tijd nodig. De alternatieven zijn nu nog niet altijd haalbaar en niet betaalbaar', stelt Louwaars.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer