Sierteeltexport klimt 3 procent

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is in de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 3 procent gestegen tot 4,1 miljard euro.

Dit heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) deze week bekendgemaakt op basis van de exportstatistieken van Floridata.
In bijna alle maanden van dit jaar is de exportwaarde van sierteeltproducten gestegen. Alleen in maart en mei was er sprake van krimp. In die twee maanden lag de teruggang op 4 procent.
Vooral in het laatste kwartaal bloeit de sierteeltexport weer op, blijkt uit de cijfers van Floridata. De toename lag in de maanden juli tot en met september op 5 procent, terwijl in het eerste kwartaal de export gelijk was aan die in 2013 en in het tweede kwartaal 1,6 procent boven het niveau van vorig jaar uitstak.
‘Als de huidige groei aanhoudt, komt de jaarexport uit op 5,4 miljard euro en kan het vorige record uit 2012 worden overtroffen’, spreekt de VGB haar enthousiasme uit.
De vereniging wijst onder andere op de omslag op de Franse markt en noemt deze opmerkelijk. Na het eerste kwartaal bleef de uitvoer naar dit land nog 8 procent achter bij vorig jaar, na het tweede kwartaal was dit omgebogen naar een groei van 2 procent en na drie kwartalen is Frankrijk de snelste groeier van de top 3-afnemers met 7,2 procent.
De groeicijfers voor de andere top 3-landen zijn: Duitsland 4,7 procent en Groot-Brittannië 1,4 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer