Interventieregeling Europese Commissie in twee fasen

De Europese Commissie besloot de gevolgen van de Russische boycot voor Europese boeren en tuinders dragelijker te maken met een compensatieregeling. Telers kunnen groenten en fruit uit de markt laten nemen om zo te voorkomen dat de markt wordt verstoord door producten die voor Rusland waren bestemd. Dit beoogde marktherstel is niet geheel geslaagd, zeggen marktspecialisten.
De hoeveelheid steun hangt van een aantal factoren af. Telersverenigingen kunnen een hoger bedrag per product ontvangen dan individuele telers. Voor producten die aan de voedselbank worden aangeboden, wordt ook een hoger bedrag betaald.
Brussel stelde al 125 miljoen euro beschikbaar. De steunaanvraag uit Nederland was bijna 2,3 miljoen euro voor appels en peren en een kleine 60.000 euro voor groenten. Bij definitieve declaratie zal blijken of dit bedrag ook wordt gehaald.
Telers kunnen hun aanvraag voor steun nog terugtrekken. Uit controle moet blijken of de Europese Commissie de volledige bedragen zal uitkeren.
De eerste regeling werd in september stilgelegd, omdat het vermoeden bestond dat in enkele landen werd gefraudeerd. Op 3 oktober is de tweede steunregeling van Brussel opengesteld. Hiervoor is in Europa 165 miljoen euro uitgetrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer