DOC bereidt zich voor op einde quotum

DOC Kaas houdt de fabriek aan de Alteveerstraat in Hoogeveen langer open, tot uiterlijk 31 december 2021. Ze wil alle melk van haar leden blijven verwerken.

René LuijmesDe kaasproducent bereikte overeenstemming over het langer open laten van de fabriek met onder andere gemeente en provincie. Met de productiecapaciteit wil DOC Kaas flexibeler inspelen op toekomstige ontwikkelingen in de markt, bijvoorbeeld de fluctuaties in aanvoer van melk. Eerder leek de locatie op 1 januari 2016 te sluiten.
De fabriek aan de Alteveerstraat produceert kaas sinds midden jaren tachtig. DOC heeft op het Zuivelpark in Hoogeveen nog een kaasfabriek, een weifabriek en pakhuizen waar de kazen worden gerijpt, versneden en verpakt.
In 2013 werd de productiecapaciteit van de kaasfabriek op het Zuivelpark met 20 procent vergroot. De komende jaren wil DOC daar verder uitbreiden.
Ondanks de capaciteitsuitbreiding en de nieuwbouwplannen op het Zuivelpark in Hoogeveen besloot de coöperatie om de fabriek aan de Alteveerstraat langer open te houden. Belangrijkste reden zijn de ontwikkelingen in de markt de komende jaren. Door het verdwijnen van het melkquotum volgend jaar verwacht de zuivelonderneming meer fluctuatie in de melkaanvoer. Als het langer open blijft kan het bedrijf flexibeler inspelen op de ontwikkelingen. De coöperatie wil ook in de toekomst alle melk van de leden blijven ontvangen, verwerken en vermarkten.

Afzet Midden-Oosten

De fabriek aan de Alteveerstraat heeft een capaciteit van 45.000 ton kaas. DOC produceert er zowel ronde halfharde kazen, Goudse en Emmentaler, als rechthoekige foliekazen. De ronde natuurgerijpte kazen zijn voor de Nederlandse en Duitse markt. De foliekazen vinden hun weg over de hele wereld.
DOC oriënteerde zich onlangs op de particuliere opslagregeling van de Europese Commissie. Maar de regeling werd enkele weken geleden afgeblazen.
De onderneming kijkt verder naar nieuwe afzetmarkten in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Dit is via de samenwerking met Hochwald.
DOC verwerkt jaarlijks ongeveer 1 miljard kilo melk van circa 1.200 leden/melkveehouders in Hoogeveen tot circa 125.000 ton kaas. Daarnaast is de zuivelaar samen met Volac International actief met productie en afzet van ingrediënten op basis van wei.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer