Bakens verzetten

Voedsel staat volop in de belangstelling. Niet alleen omdat het donderdag Wereldvoedseldag was, er speelt meer. De WRR pleit voor een voedselbeleid in plaats van een landbouwbeleid en ligt Louise Fresco van Wageningen UR wakker van een dreigend tekort aan boeren.
Intussen worstelt de agrarische sector met de gevolgen van de Russische boycot. Veel telers van groenten en fruit en varkenshouders hebben geen tijd voor dergelijke langetermijndiscussies; ze vechten voor hun bestaan. Ze zien hoe hun bank de opslagrente tot recordhoogte opjaagt en ze weten niet of ze volgende maand nog ondernemer zijn.
Het ministerie van EZ en LTO hebben van meet af aan samen opgetrokken om de pijn van de boycot te verzachten. Het resulteerde in een Europese interventieregeling met te lage prijzen waarin het Nederlandse aandeel minder dan 1 procent lijkt te zijn. In de tweede regeling zou het aandeel hooguit 4 procent kunnen worden. Zo ervaart de praktijk dit niet als geslaagde regelingen.
De regeling voor arbeidstijdverkorting is operationeel. Maar de aangekondigde kredietgarantieregeling die bedrijven in zwaar weer een zwemvest kan bieden, is er na twee maanden nog steeds niet.
Het gemeenschappelijk doel om het marktevenwicht te herstellen, is niet behaald. LTO Nederland heeft de bakens verzet. We knokken met Europese collega’s voor de mogelijkheid om zelf regulerend op te treden in de markt en we praten met banken om overlevingstijd te krijgen voor onze bedrijven.
Voor het kabinet hebben we de volgende boodschap: verzet met ons de bakens, presenteer een adequate kredietgarantieregeling en laten we samen optrekken voor een goede crisisaanpak in de EU, gericht op het behoud van onze sterke exportpositie.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer