AH+onderzoekt+Belgische+gedragscode
© AH

AH onderzoekt Belgische gedragscode

Corné Mulders, de topman van Albert Heijn (AH) in België, bekijkt of het mogelijk is dat de multinationaal de Belgische gedragscode voor de agrovoedingsketen ondertekent. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

Die toezegging deed Mulders volgens de Vlaamse minister-president Kris Peeters afgelopen donderdag. Beide heren spraken elkaar na noodkreten van Belgische landbouworganisaties. Er wordt gestreefd naar een beslissing voor Pasen.

De producenten voelen een stijgende prijsdruk, waardoor ze geen eerlijke vergoeding meer krijgen. Dat probleem zou enkel nog verergerd zijn sinds de komst van de Nederlandse grootgrutter naar België.

Aankoop- en verkoopstrategie

Tijdens het overleg tussen Peeters en Mulders kwam de aankoop- en verkoopstrategie van Albert Heijn ter sprake en de bezorgdheden van de land- en tuinbouwers.

'Ik had een constructief gesprek met de general manager van AH. Het is positief dat hij bereid is te onderzoeken of de distributieketen de Belgische gedragscode kan ondertekenen.'

Ketenoverleg

Indien Albert Heijn de gedragscode onderschrijft, treedt de retailer ook toe tot het ketenoverleg. Binnen dat overlegorgaan is er in ons land een gedragscode uitgewerkt voor de agrovoedingsketen.

Deze gedragscode is gebaseerd op de Europese code en bevat dezelfde elementen, maar is concreter: ze omschrijft het begrip ‘duurzaamheid’ nauwkeuriger en voorziet het aanbieden van lokale producten voor zover deze competitief zijn.

Verder bevat deze Belgische gedragscode ook afspraken met betrekking tot geschillen en de aanpak daarvan.

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer