Dubbelgebruik+water+onder+Delflandse+kas
Nieuws
© Hoogheemraadschap van Delfland

Dubbelgebruik water onder Delflandse kas

Hoogheemraadschap van Delfland steunt het voorstel om de kelder onder de kas van firma Vreugdenhil in 's Gravenzande een dubbelfunctie te geven.

De kelder is in 2009 gebouwd voor het bergen van oppervlaktewater bij hevige neerslag, waardoor wateroverlast tegengegaan wordt. Voortaan wordt de kelder ook gebruikt voor de opvang van regenwater.

Vervolgens kan het regenwater gebruikt worden als gietwater voor een aantal tuinbouwbedrijven. Dat voorkomt wateroverlast en heeft als bijkomend voordeel dat tuinders minder gebruik maken van andere zoetwatervoorzieningen.

Werking

De hemelwaterafvoer van 10 hectare kasoppervlak is aangesloten op de kelder. Bij neerslag wordt hierdoor de kelder gevuld. Er kan in totaal 5.000 kuub water opgevangen worden in de kelder. Twee bedrijven gebruiken het water uit de kelder om hun bassins en silo's te vullen.

Bij een bepaalde neerslagverwachting wordt water snel uit de kelder gepompt, zodat er ruimte vrij komt voor de opvang van nieuw hemelwater. Hoe meer neerslag er verwacht wordt, hoe meer ruimte er vrijgemaakt wordt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de gietwaterbehoefte van de bedrijven.

Heilig huisje

Hoogheemraad Arie van den Berg: 'In dit project hebben we een belangrijk ‘heilig huisje' neergehaald. Het zo efficiënt mogelijk inzetten van de combinatie van hemel-, giet- en oppervlaktewater was bij de start van het project nog een creatief vergezicht van een aantal tuinders die voorop liepen.'

Ieder project kent doodlopende wegen, weet hij. 'Je hebt ze ook nodig om de juiste weg te vinden en dat is hier gelukt.'

Met de rug tegen elkaar

Wethouder gemeente Westland Theo Duijvestijn: 'Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de gemeente en het waterschap met de rug naar elkaar toe stonden. Nu opereren we samen en zoeken we gezamenlijk met de tuinders naar win- win-situaties'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer