Nieuwe tijden, nieuwe oogst

Nieuwe klimatologische onderzoeken hebben aangetoond dat de gemiddelde temperatuur op aarde de komende vijftig jaar alleen maar zal stijgen. De Nederlandse wijnboeren, 175 in getal en gezamenlijk goed voor 375 hectare wijngrond, wreven zich in de handen: op termijn zouden zij kunnen wedijveren met de zonovergoten wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje.
Maar helaas: dit jaar gaat de oogst van de Gelderse, Twentse en Achterhoekse wijngaarden veel lager uitvallen dan gebruikelijk. Het natte voorjaar, waarin hoge temperaturen afwisselden met nachtvorst, had desastreuze gevolgen voor de druiven en de wijnopbrengst zal kleiner zijn dan voorgaande jaren.
Voor succesvolle wijnbouw is een stabiel klimaat nodig en wat ons boven het hoofd hangt, is geen zachtroze overgang van de Flevopolder naar de Côte d’Azur. Integendeel, het weer wordt grimmiger. De afgelopen lente in Bordeaux bijvoorbeeld, verzopen de druifjes integraal in de regen. Nauwelijks opgedroogd arriveerde er een zonnegolf van Sahel-allure. Toen ze daar net een beetje aan begonnen te wennen, werden ze gegeseld door hoosbuien met hagelstenen ter grootte van navelsinaasappels.
Een fris sappig plonsje hemelwater, zoals een wijnboer dat op z’n tijd zo graag heeft, zal er volgens de weerkundigen steeds minder inzitten. In Frankrijk, Spanje en Italië leidt dit al tot problemen, maar op plekken waar het nog warmer is, zoals Australië en delen van de Verenigde Staten, zal het druivenareaal daardoor drastisch inkrimpen. In sommige streken voorzien ze aan het einde van deze eeuw 80 procent minder wijngaard.
In Bordeaux worden we door dat extreme weer nu al opgezadeld met kleinere oogsten of totaal mislukte oogsten, zoals onlangs in de Bourgogne en de Entre-Deux-Mers.
De druiven vergen al extra zorg omdat de hoge temperaturen de verhouding tussen suikers en zuren in het sap verstoren en dat levert al snel onevenwichtige wijnen op met te veel alcohol. Australië, Italië en Spanje kampen daar al zo erg mee dat sommige wijnboeren, zoals Miguel Torres, hun wijngaarden verplaatsen naar koelere, hoger gelegen streken.
Verstandig, want het gemiddelde alcoholpercentage stijgt elk jaar met maar liefst 0,5 procent. Dat levert lompe honkbalknuppelwijnen op die, als zij de 15 procent overschrijden, officieel niet eens meer wijn mogen heten.
De wijnbobo’s in Bordeaux evenwel, zien in dit alles echter geen reden om tot actie te over te gaan. De eeuwenoude wetten, zoals het verbod om je druiven water te geven, blijven onverminderd van kracht.
Gelukkig zijn ze op de universiteit van Bordeaux wat realistischer. Daar wordt druk geëxperimenteerd met nieuwe druivensoorten.
Zelf wilde ik daar niet op wachten. Vijf jaar geleden ben ik gaan pionieren in de Languedoc. We hebben daar wijngrond gepacht omdat je daar de druiven water mag geven en de wijn de-alcoholiseren. Terugkijkend op de lichte fruitige wijnen die dat nu oplevert, ben ik daar erg blij mee.
In Bordeaux worden ze hopelijk op tijd wakker om maatregelen te nemen om de lekkerste wijn ter wereld van de ondergang te redden.
Ilja Gort

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer