Hen krijgt eigen teelt grasklaverbrok

Voorgaande jaren stond er graan. Dat maakte dit jaar plaats voor een mengsel van gras en rode klaver. Het maaisel wordt gedroogd en geperst tot brokjes. Die verwerkt biologisch pluimveehouder Conrad Corts in Havelte in het hennenvoer.

Ilona LesscherGrasdrogerij Ruinerwold droogt en perst het grasklavermengsel tot brokjes. Via een hamermolen en de kegelmenger voegt Corts maximaal 5 procent toe aan het voermengsel. ‘De voeropname is buitengewoon goed. De kippen vreten 2 tot 3 procent meer dan voorheen.’
De pluimveehouder schrijft dat toe aan de smakelijke geur van het voer. Hij vindt het nog te vroeg om iets te zeggen over wat grasklaver in het voer precies doet met de dieren. Hij heeft fitte kippen en dat zijn ze nog steeds.

20 cent per kilo

Qua voederwaarde past klaver minder goed dan tarwe, maar dat compenseert Corts met de andere grondstoffen en het kernvoer. De kostprijs van de klaverbrok ligt op 20 cent per kilo. Dat is minder dan hij kwijt was aan het graan van eigen teelt.
Bij biologische veehouders moet 20 procent van het voer uit de regio komen. Door klaver te voeren voldoet Corts voor een groot deel aan die verplichting. Er zijn wel collega’s die balen grasklaver of luzerne in de stal plaatsen, maar voor zover Corts weet, is hij de enige die grasklaverbrok voert.
Belangrijkste voordeel van zijn aanpak noemt de ondernemer de continuïteit: in het voer van zijn kippen zit het hele jaar door 5 procent grasklaver. ‘Een mengvoerfabrikant werkt vaak met bandbreedte. Bij mij zit er iedere dag evenveel grasklaver in het mengsel.’ In eerste instantie ontving hij de grasklaverbrok in bigbags. Sinds kort blaast de drogerij het in een silo.
Eind 2013 zaaide de pluimveehouder 5 hectare met het mengsel Bioweide samen met witte en rode klaver; hetzelfde dat in de uitloop van de hennen staat. Dat is inmiddels vier keer gemaaid en leverde 10.000 kilo droge stof per hectare. ‘Dat is beduidend meer dan ik had verwacht.’

Kwetsbaar gewas

Grasklaver is een kwetsbaar gewas. Wordt het te droog, dan verpulvert het snel. De bewerkingen beperkt Corts daarom tot een minimum. Bij goed drogend weer wordt het gewas een keer gekeerd en is het binnen 24 uur bij de drogerij. Voor het moment van maaien is de buurman een goede raadgever.
Afgelopen groeiseizoen bemestte Corts het land twee keer met 3.000 kilo kippenmest per hectare. ‘De laatste snee heb ik niet bemest en dat scheelt direct 3 procent eiwit.’ In plaats van 17 procent bevatte het gewas nog maar 14 procent eiwit, terwijl de percelen minder donker waren.
Komend seizoen wil de pluimveehouder de mestgiften meer spreiden. ‘Dat geeft een constantere kwaliteit van de brok.’ De 50 ton droge stof grasklaver die Corts oogstte, is royaal genoeg om zijn hennen een jaar lang van te voeden. ‘Ik denk dat ik daarom volgend jaar nog wel een paar sneden laat balen voor de verkoop.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer