Boekel wil geen urgentiegebieden

Boekel - De gemeente Boekel gaat geen urgentiegebieden aanwijzen. Dat blijkt uit de kadernotitie ‘Naar een verantwoorde veehouderij in Boekel’ die de gemeente dinsdag openbaar maakte. De ZLTO-afdeling is blij met deze keuze.

Jasper SchelGebrek aan financiële middelen en mankracht en geen valse verwachtingen willen scheppen. Dat zijn drie belangrijke redenen waarom de gemeente Boekel de opdracht van de provincie Noord-Brabant om urgentiegebieden aan te wijzen, naast zich neerlegt. ‘De ondersteuning vanuit het urgentieteam en de provincie is hierin onvoldoende. Deze ondersteuning richt zich immers niet op de uitvoering’, zo staat in de notitie het capaciteitsprobleem beschreven.
Ook het feit dat het aanwijzen van urgentiegebieden misschien valse verwachtingen schept, zorgt voor enige scepsis bij het gemeentebestuur. ‘Verwachtingen die (op dit moment) niet realistisch zijn, moeten ook als dusdanig beschreven worden. Verwachtingsmanagement is cruciaal’.
Gerard Nabuurs, voorzitter van ZLTO Boekel-Venhorst, kreeg de notitie dinsdag onder ogen. ‘We wisten wel dat het eraan kwam maar we waren niet in het voortraject betrokken’, zegt Nabuurs. ‘We zijn blij dat het gemeentebestuur afziet van het aanwijzen van urgentiegebieden. Ook in onze ogen lost dat namelijk het probleem niet op. Bovendien zijn er al tal van maatregelen om controle te houden op een verantwoorde veehouderij, zoals de verplichting tot een omgevingsdialoog en natuurlijk de BZV.’
Naast het gebrek aan geld en handjes, ziet de gemeente Boekel ook weinig heil in urgentiegebieden vanwege de verbeterplannen die na aanwijzing opgesteld moeten worden, zo staat in de notitie. Enerzijds omdat de betrokken partijen volgens het gemeentebestuur niet zomaar overeenstemming zullen bereiken over de te nemen maatregelen, anderzijds omdat de termijn voor deze verbeterplannen niet haalbaar lijkt.

Al veel maatregelen

Ook de gemeente stelt in de notitie dat er al heel veel gedaan wordt om overlast van veehouderijen te beteugelen. Zo worden onder meer de vorig jaar vastgestelde beleidsvisie Vitaal Buitengebied Boekel over vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, milieuvergunningen en de aanscherping van de geurnormen eind 2012 aangedragen.
Daarnaast zet de gemeente in op concrete maatregelen, waaronder het weghalen van latente bouwblokruimte in het bestemmingsplan buitengebied 2016 en het opstellen van een gezondheidseffectscan met gebiedsvisie.
Nabuurs: ‘Bij de voorgestelde maatregelen plaatsen we kanttekeningen. Wij bespreken de notitie maandag in het bestuur en komen dan met een reactie.’
De voortgang van het urgentiegebiedproces wordt vrijdag door de provincie besproken in de commissie Transitie Stad en Platteland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer