Update+Brabantse+BZV
Nieuws
©

Update Brabantse BZV

Een team van deskundigen werkt op dit moment aan een update van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

Sinds dit voorjaar zijn veehouders in Brabant die hun bedrijf willen ontwikkelen, verplicht om eerst een soort scorelijst in te vullen en daar minimaal 7 punten te scoren.

Terwijl de ene sector redelijk uit de voeten kan met de veelal bovenwettelijke eisen aan hun bedrijfsvoering, lopen vooral pluimveehouders, nertsenhouders en konijnenhouders tegen de beperkingen van het systeem aan.

Rimpels gladstrijken

Zoals het er nu naar uitziet, wordt deze ‘BZV 2.0’ in de loop van het eerste kwartaal van 2015 van kracht. De inzet van ZLTO is vooral gericht op het gladstrijken van de rimpels in de huidige variant.

ZLTO-specialist Herman Litjens: ‘Zo moeten melkveehouders in de gebieden Beperkte Veehouderij nu nog 70 procent van hun mest binnen 15 kilometer afzetten. Wij werken aan alternatieven die hen verder helpen op dit punt'.

Mest en energie

Verder hoopt ZLTO te bereiken dat ondernemers die mest verwerken ook punten kunnen scoren ‘Op verzoek van Provinciale Staten kunnen ondernemers straks scoren op energiebesparing en het zelf opwekken van energie.

En ook brandveiligheid krijgt een plek in de nieuwe opzet. 'Daar staan wij vanzelfsprekend achter.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer