‘Blijven wapenen tegen deze criminelen’

Roermond - De maïs wordt momenteel geoogst, en daarmee loopt het hennepbestrijdingsproject Het Groene Goud dit jaar weer ten einde. Tijd om de balans op te maken.

%E2%80%98Blijven+wapenen+tegen+deze+criminelen%E2%80%99
© Maartje van Berkel

Daniëlle RoebroekEr zijn acht hennepvluchten uitgevoerd, en in totaal is er 22 uur gevlogen over Limburg en een klein stukje Noord-Brabant (omgeving Boxmeer). In Limburg zijn er 1.652 planten aangetroffen op 52 locaties en in Noord-Brabant 1.627 planten op 9 locaties.
Los van de vluchten zijn er in Limburg een kleine 2.000 hennepplanten geruimd, wat dus neerkomt op een totaal van 3.652 planten in Limburg. Volgens de politie zijn deze planten goed voor 1.460 kilo eindproduct, met een straatwaarde van 2.628.000 euro.

Aantal planten neemt af

Ter vergelijking: in 2013 werden er ruim 4.200 planten op 70 locaties aangetroffen, het jaar ervoor 5.000 planten op 123 locaties en in 2011 zo’n 6.200 planten op 74 locaties. ‘We kunnen hiermee vaststellen dat de hennepteelt tussen de maïs gestaag afneemt’, zegt Cecile van Herten, medewerker regionale belangenbehartiging bij de LLTB.
‘Dit jaar zijn er wederom minder planten aangetroffen tussen de maïs. We merken dat in percelen die voorzien zijn van een oranje anti-hennepbaken, nauwelijks hennep wordt aangetroffen. De criminelen weten dat het geen zin heeft om daar hennep tussen de maïs te zetten, omdat het perceel gecontroleerd wordt. Het baken schrikt criminelen dus écht af.’
250 LLTB-leden hebben zo’n baken in hun perceel geplaatst; meer dan 1.000 percelen zijn voorzien van een oranje baken.
Van Herten vervolgt: ‘Dat het aantal hennepplanten tussen de maïs afneemt, wil niet zeggen dat we langzaam kunnen stoppen met Het Groene Goud. Sterker nog: doordat Het Groene Goud vruchten afwerpt, moeten we er juist nu mee blijven doorgaan. Het is noodzakelijk dat we ons blijven wapenen tegen deze vorm van criminaliteit.’
Het is een project van lange adem. ‘Elk jaar doen meer LLTB-leden mee aan het project. We mogen niet vergeten dat er georganiseerde criminele bendes achter deze hennepteelt zitten. De buitenhennepteelt is verre van onschuldig. Er zijn agrarische ondernemers die te maken krijgen met intimidaties en dreigementen. De LLTB blijft zich hard maken voor een veilig platteland en daar hoort hennepbestrijdingsproject Het Groene Goud ook bij.’

Week van de Veiligheid

Het Groene Goud wordt uitgevoerd door het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum). Dat is een samenwerkingsverband van overheidsorganisaties die strijden tegen georganiseerde criminaliteit. De LLTB ondersteunt het RIEC.
In het kader van de Week van de Veiligheid in Limburg, volgende week, kunnen ondernemers bij het Politie Trainingscentra in Kerkrade en Sevenum netwerkbijeenkomsten bijwonen (6 en 8 oktober) die in het teken staan van ondernemen en criminaliteit. Een van de projectleiders van Het Groene Goud gaat dan nader in op de bestrijding van grootschalige hennepteelt. Ook Wim Smits, directeur van het RIEC, verzorgt een presentatie.
Aanmelden kan via de LLTB-site.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer