Ier Hogan op landbouw in Brussel

De Ier Phil Hogan wordt de nieuwe commissaris van landbouw. Dat maakte voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker vandaag bekend.

Ier+Hogan+op+landbouw+in+Brussel
© Cork

'Mijn winnende team', zo noemde Juncker zijn 27 aangestelde eurocommissarissen. De aanstelling van Hogan is geen verrassing. Hij gold al enige tijd als de belangrijkste kandidaat om de huidige landbouwcommissaris Dacian Ciolos op te volgen.

De reacties vanuit de boerenorganisaties in Europa zijn overwegend positief. Ierland is een landbouwland waar veel deskundigheid over de boerenpraktijk in het beleid is terug te vinden.

Stabiel inkomen

Hogan zelf liet weten blij te zijn met zijn aanstelling. Hij noemde de agrarische sector van groot strategisch belang voor Europa.

'Boeren en tuinders staan voor grote uitdagingen zoals het zorgen voor voedselzekerheid, bescherming van het milieu en het platteland. Boeren moeten daarbij ook omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en ze hebben een eerlijk en stabiel inkomen nodig.'

Hij prees de Ierse minister-president die zich volledig voor zijn aanstelling had ingezet.

Andere posten

Het milieubeleid, maritieme zaken en het visserijbeleid worden samengevoegd tot één commissariaat onder leiding van Karmenu Vella uit Malta. Volgens Juncker ligt het voor de hand om groen en blauw in één portefeuille te stoppen.

Een zelfde logica hanteerde Juncker voor de post van klimaatverandering en energie. De Spanjaard Miguel Arias Cañete zal dit dossier gaan trekken.

Juncker stelt dat het versterken van duurzame energie goed niet alleen goed is voor het tegengaan voor klimaatverandering. 'Het is ook essentieel als we op den duur betaalbare energie willen behouden in Europa.'

Mededinging

De Deense politica Margrethe Vestager is de nieuwe commissaris van mededinging. Voor de landbouw- en tuinbouw is de wetgeving rondom mededinging ook belangrijk. Het maken van afspraken voor een eerlijkere verdeling van de marges in de keten worden veelal onmogelijk gemaakt door mededingingswetgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer