Mondiale melkvraag stijgt 36 procent

De wereldwijde vraag naar melk stijgt de komende tien jaar met 36 procent. Maar de vraag en het aanbod zijn uit balans, meldt verpakkingsproducent Tetra Pak in de zevende Dairy Index.

Mondiale+melkvraag+stijgt+36+procent
© Pieter Stokkermans

De groei komt voornamelijk door de stijgende welvaart, verstedelijking en de bevolkingsgroei in opkomende economieën als Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Toch kan lokaal geproduceerde rauwe melk volgens bestuursvoorzitter Dennis Jönsson zeer waarschijnlijk niet voldoen aan de stijgende vraag in de opkomende markten voor zuivelproducten.

Melkoverschot

De ontwikkelde markten concurreren daarbij vanwege het melkoverschot om de export van zuivelproducten, terwijl ze intussen kampen met een dalende binnenlandse consumptie.

'De voorspelde toename van de wereldwijde vraag biedt een enorme kans voor zuivelbedrijven in ontwikkelde markten om melkpoeder en vloeibare zuivelproducten te exporteren naar bijvoorbeeld China', geeft Jönsson aan.

Export

Maar om ook op de lange termijn succes te garanderen, moeten deze producenten de 'quick wins' van de export afwegen tegen investeren in de groei van binnenlandse markten, stelt de bestuursvoorzitter.

'Ondertussen staan zuivelbedrijven in importerende markten voor de uitdaging om een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig aanbod van melk te genereren en tegelijkertijd de groeiende vraag te beantwoorden.'

China en Saoedi-Arabië

Markten als China en Saoedi-Arabië doen dat op verschillende manieren: meer investeringen in binnenlandse melkveehouderij, samenwerken met gerenommeerde buitenlandse bedrijven en diversificatie van hun aanbod door het introduceren van producten met toegevoegde waarde.

'Dat zijn maatregelen die helpen om in de toekomst een evenwichtige en duurzame zuivelindustrie te bewerkstelligen', verklaart Jönsson.

· Klik voor complete Dairy Index op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer