'Spaanse melkveehouder moet stoppen'

Door de dalende melkprijzen en de verwachte superheffing moeten duizenden Spaanse melkveehouders in 2015 stoppen met hun bedrijf. Dat vrezen Spaanse boerenorganisaties.

%27Spaanse+melkveehouder+moet+stoppen%27
© Agroinformacion

Spanje stevent af op een superheffing van 75 miljoen euro in 2015. Dat komt neer op zo'n 4.000 euro per bedrijf. Spaanse melkveehouders kregen in juli 35 cent per kilo melk. In januari was dat nog 39 cent, meldt de Spaanse melkveehouderorganisatie OPLeche.

In juni lag de gemiddelde melkprijs in Spanje nog op 36,4 cent per kilo melk. 'De prijs is dus met 4,3 procent gedaald sinds vorige maand', rekent een woordvoerder van OPleche voor.

Vetcorrectie

De Spaanse regering wil zich inzetten om de vetcorrectie aan te passen. Daarover moet Brussel een besluit nemen, maar eerdere pogingen haalden niets uit.

Volgens de Spaanse overheid kunnen melkveehouders door het aanpassen van de vetcorrectie een extra 261.000 ton melk leveren.

Kostprijs

Met 35 cent ligt de melkprijs in juli bijna op hetzelfde niveau van vorig jaar voor de Spaanse melkveehouders. De kostprijs ligt gemiddeld op zo'n 37 cent per kilo.

De daling van de prijs wordt veroorzaakt door de gevolgen van de Russische boycot, de hogere productie in andere landen en de grote hoeveelheid voer door het goede groeiseizoen, meldt OPleche.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer