Ruimer beleid spuitvrije zone

Houten - Gemeente Houten hanteert de teeltvrije zone voor boomgaarden van 50 meter op een verkeerde manier, vinden LTO Noord en de NFO.

Koen van WijkVolgens LTO Noord en NFO maakt de gemeente in haar ontwerpbestemmingsplannen voor het Eiland van Schalkwijk en ’t Goy en omgeving ten onrechte gebruik van het overgangsrecht om een teeltvrije zone van 50 meter in te stellen, ook voor bestaande situaties.
De organisaties stellen dat dit planologisch en juridisch niet de juiste manier is om dit te borgen. Dat blijkt uit de zienswijze van de standsorganisaties op de twee ontwerpbestemmingsplannen van gemeente Houten.
LTO Noord en NFO verzoeken daarom de gemeente om te komen met een regeling die bestaand gebruik alsnog direct mogelijk maakt binnen deze teeltafstand.
‘Het is beter als er maatwerk mogelijk is dan dat de sector wordt vastgelegd op strikte afstanden’, vindt bestuurslid Cornelis Uijttewaal van LTO Noord Bunnik/Houten. Een teeltvrije zone van 50 meter is niet overal gewenst, ook al geldt dit nu alleen voor nieuwe situaties, stelt hij.

Driftbeperkende maatregelen

‘Het zou redelijk zijn als de gemeente het resultaat van het lopende onderzoek afwacht naar de noodzakelijke afstand bij drift. In dat onderzoek worden driftbeperkende maatregelen ook meegewogen.’
Boomgaarden waar veel driftbeperkende maatregelen worden toegepast, kunnen volgens LTO Noord met een kortere teeltvrije zone toe.
Ook de hoogte voor teeltondersteunende maatregelen, zoals stellages voor regenkappen en vraatnetten, is te krap bemeten in de Houtense bestemmingsplannen, vinden LTO Noord en NFO. Houten hanteert daarvoor 3 meter, terwijl in de praktijk ten minste 7 meter is gewenst, aldus de zienswijze.
Die hoogte sluit ook aan bij de hoogte van de bomen zelf en de benodigde ruimte tussen de boomtoppen en de hagelnetten en vogelnetconstructies, lichten de organisaties toe.
De gemeente wil nog niet inhoudelijk reageren op de zienswijze. Wel herhaalt een woordvoerder de gemeentelijke wens om een milieuconvenant met de regionale fruittelers af te sluiten. ‘Zo’n convenant is onder meer bedoeld voor het maken van aanvullende afspraken over driftbeperkende maatregelen, op plaatsen waarin de afstand tussen boomgaard en bebouwing minder is dan 50 meter’, aldus de woordvoerder.
‘Daarom hebben wij gevraagd welke driftreducerende maatregelen de sector al toepast. Om goed beleid te maken hebben we daar een beter beeld van nodig.’ Het verzoek om zo’n lijst te leveren ligt momenteel bij de NFO, volgens de gemeente.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer