Uienrassen+kwalitatief+beter
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uienrassen kwalitatief beter

Nieuwe uienrassen voegen vooral kwaliteit toe. Kilo's is bij de uienveredeling van belang, maar bewaarbaarheid, hardheid en spruitrust wegen zwaar in de beoordeling van nieuwe uienrassen.

Tijdens de Ui & Peen Manifestatie van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en Agrifrim in Lelystad werd de nieuwe Rassenlijst Zaaiuien 2015 uitgedeeld aan bezoekers. De samenwerking van het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) en de Ui & Peen Manifestatie geeft de lijst dit jaar voor de vijfde keer uit.

De uien op de lijst zijn tijdens de voorgaande seizoenen beoordeeld op eigenschappen in de teelt en de bewaring. Telers, verwerkers en zaadhuizen zijn betrokken bij het protocol van het onderzoek.

Vooral beter

De uien op de rassenlijst worden vooral beter, zegt onderzoeker Lubbert van den Brink van PPO. Bij granen en suikerbieten is volgens hem een jaarlijkse verbetering van 0,5 tot 0,8 procent in hectare-opbrengst te meten op basis van de rasverbeteringen. Bij uien weegt de kwaliteitsverbetering het zwaarst.

Tijdens de rondleiding langs de rassenproef en de demovelden van de zaadhuizen blijkt dat de uien bewaarbaarder worden, ook de vroege rassen. Voor volgend jaar dienen zich reeds nieuwe rassen aan met goede kwaliteitseigenschappen. Rassen die nu nog te kort in onderzoek zijn om al op de lijst te mogen.

Landelijke Uiendag

Morgen is in Colijnsplaat de Landelijke Uiendag. De regenval van gisteren bracht daar meer dan 40 millimeter. Sam de Vlieger van proefbedrijf Rusthoeve meldt 60 millimeter water in deze week. De organisatie heeft een programma dat ook bij minder goed weer door kan gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer